Giresun’da kanser vakalarının Türkiye geneline kıyasla sıra dışı seyir izlediği dikkat çekiyor. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Zorlu, bölgede bazı vakaların klasik kanser türlerinden saparak atipik metastazlar gösterdiğini belirtti. Dr. Zorlu, “Prostat kanserinde sekonder tümör görülme ihtimali normalde çok düşükken, Giresun’da bu oranın daha yüksek olduğunu tespit ettik. Ayrıca bazı meme kanseri vakalarında böbreküstü bezine nadir metastazlar, bir hastada ise hem akciğer hem de böbrekten kaynaklı tümörler saptandı” dedi.
Dr. Zorlu ayrıca, son 5 ayda Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren PET-CT ünitesinde yaklaşık 750 hastaya ileri görüntüleme hizmeti verildiğini söyledi. PET-CT’nin, kanserin evrelenmesi, tedaviye yanıtın izlenmesi ve nükslerin belirlenmesinde hayati rol oynadığını ifade etti.
Radyoterapi Ünitesi 250 Hastaya Umut Oldu
Hastanedeki radyoterapi ünitesinde ileri teknoloji ile hizmet verildiğini belirten Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özüm Büke Atasoy, “Yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) ve volümetrik modülasyonlu ark terapisi (VMAT) gibi ileri tekniklerle tümör hedeflemesi artırılırken, sağlıklı dokular da korunuyor. Günlük ortalama 40-45 hastaya hizmet sunuluyor” diye konuştu.
Tedavide Yerel Altyapı Öne Çıkıyor
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Atilla Çıtlak, kanser hastalarının artık başka illere sevk edilmeden Giresun’da tanı ve tedavi süreçlerini tamamlayabildiğini vurguladı. “Artık kanserli hastalar Ordu ya da Trabzon’a gitmeden yerel olarak tüm hizmetleri alabiliyor. Bu da hasta konforunu ve tedaviye erişimi büyük ölçüde artırdı” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.