ETH Zurich’ten bilim insanları, alkolü zararsız asetik aside dönüştüren ve böylece akşamdan kalmayı önleyen bir jel geliştirdiklerini duyurdu. Bu yenilikçi jel, alkolün vücuda zararlı etkilerini ve sebep olduğu sağlık sorunlarını hafifletme potansiyeline sahip.
Geliştirilen protein jel, gastrointestinal sistemde alkolü parçalayarak etkili oluyor. Araştırmacılar, jeli farelere uyguladıklarında, alkolün kan dolaşımına girmeden önce zararsız asetik aside dönüştüğünü keşfettiler. Bu dönüşüm, alkolün normalde yol açtığı zararlı etkilerin ortaya çıkmasını engelliyor.
Gelecekte, insanların kan alkol seviyelerinin yükselmesini önlemek ve asetaldehitin vücuda zarar vermesini engellemek için alkol tüketiminden önce veya sırasında bu jeli kullanabilecekleri belirtiliyor.
Araştırmacılar jelin yalnızca gastrointestinal sistemde alkol bulunduğu sürece etkili olduğunu vurguluyorlar. Bu da, alkol kan dolaşımına geçtikten sonra alkol zehirlenmesine karşı sınırlı bir etkisi olabileceği anlamına geliyor.
Bilim insanları, bu yeni akşamdan kalma tedavisi olan jeli geliştirmek için sıradan peynir altı suyu proteinlerini demir ve altın ile birleştirdiler. Peynir altı suyunu uzun ince lifler haline getirdikten sonra, bu lifleri tuz ve su ekleyerek bir jel formuna dönüştürdüler.
Nature Nanotechnology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu jel fareler üzerinde test edildi ve tek seferlik alkol alımından otuz dakika sonra alkol seviyesini yüzde 40 azalttı. Düzenli olarak alkol ve jel tedavisi uygulanan farelerde ise kilo kaybı ve karaciğer hasarı önemli ölçüde azaldı.
Araştırmacılar, bu yeni tedavinin insan kullanımı için onaylanmadan önce birkaç klinik testten geçmesi gerektiğini belirtiyor.
Bu jel alkolün kan dolaşımına girmesini engellediği için insanların sarhoş olma hissini ortadan kaldırıp kaldırmayacağı merak konusu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.