H5N1 Paniği Büyüyor! Adım Adım Dünyayı Sarıyor

AnasayfaSağlık

H5N1 Paniği Büyüyor! Adım Adım Dünyayı Sarıyor

Paylaş

ABD’de H5N1 olarak bilinen kuş gribi salgını milyonlarca insanı tehdit ediyor. Süt ineklerine de bulaşan virüs, sütlerden de geçebileceği ihtimaliyle endişe yarattı.

Vaka Sayısı Artıyor, Panik Büyüyor

İlk vaka 25 Mart’ta kaydedilen H5N1 salgını, sekiz eyalette 33 sürüye yayıldı. Yetkililer sütlerin güvenli olduğunu söylese de halkta salgın korkusu hakim.

Tek İnsan Vakası Kayıtlara Geçti

Bulaşmanın hayvanlardan insanlara geçmesi endişesi yaratsa da şu ana kadar tek bir insan vakası kaydedildi. Bilim insanları bu sayının artmasından korkuyor.

Sütler Nasıl Bulaştı?

Sütlerin virüslü olması, süt sağım makineleri ve ahırların temizliği sırasında bulaşma ihtimalini akla getiriyor. Virüsün inek yemlerine karışması da bir diğer yayılma riski.

Pastörize Olmayan Süt Tehlikeli!

ABD’de pastörize olmayan sütlerin satışı yasal. Bu durum, enfekte süt tüketenlerin sağlıklarını riske atıyor. Dr. Bright, enfekte süt tüketen kedilerin öldüğünü de hatırlatıyor.

Dağınık Testler ve Yetersiz Veriler

Yetkililer, hayvanların yeterince test edilmediğini ve testlerin doğru şekilde yapılmadığını söylüyor. ABD Tarım Bakanlığı’nın da hastalanan hayvanların verilerini zamanında paylaşmadığı ve paylaşılan verilerin de formatının farklı olduğu belirtiliyor.

Acil Servislerde Artış

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), hastanelerin acil servislerindeki verileri izliyor. Gözle görülür bir artış olması halinde salgının kontrol altına alınması zorlaşacak. Şu ana kadar 23 kişi hastalık testi yaptırdı.