Turist Rehberlerine Yabancı Dil Sınav Şartı!

AnasayfaGündem

Turist Rehberlerine Yabancı Dil Sınav Şartı!

Paylaş

Turist rehberliği mesleğine kabulde yabancı dil sınavı artık ÖSYM tarafından yapılacak. ÖSYM sınav takvimine alınmayan dillerde ise sınavlar konusunda uzman ve tarafsız kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek.

Çince ve Uzak Doğu Dilleri İçin Özel Düzenleme

Çince başta olmak üzere belirlenecek Uzak Doğu dillerinde eğitim alan adaylar için turist rehberliği eğitim programına katılma şartı aranmayacak. Bu dillerde eğitim alanlar, belirli koşulları yerine getirerek mesleğe kabul edilebilecek.

Sanat Tarihi ve Arkeoloji Mezunlarına Kolaylık

Üniversitelerin sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden lisans mezunları için de turist rehberliği eğitim programına katılma şartı aranmayacak. Bu mezunlar, belirtilen diğer koşulları yerine getirerek mesleğe kabul edilebilecek.

Meslekten Çıkarma Cezası

Mesleğe kabul koşullarını taşımamalarına rağmen mesleğe kabul edilmiş olanlar, mesleğe engel teşkil eden bir suçtan hüküm giyenler ve mesleğe engel hali ortaya çıkanlar, Bakanlık kararıyla meslekten çıkarılacak.

Turist Rehberi Ücretleri

Turist rehberi ücretleri, mesleğin Türkçe icra edilmesi halinde, belirlenen taban ücretin yüzde 70’inden az olmamak üzere Bakanlık tarafından belirlenecek ve ilan edilecek.

İdari Para Cezası Var

Ruhsatname sahibi olmadan rehberlik hizmeti verenler hakkında, hizmet verilen kişi sayısı ve bölgenin özellikleri dikkate alınarak ilgili mülki idare amiri tarafından 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Meslek Kuruluşlarına Denetim

Kültür ve Turizm Bakanlığı, meslek kuruluşlarının ve iştiraklerinin her türlü iş, işlem, faaliyet ve hesaplarını müfettişler ve kontrolörler aracılığıyla gerektiğinde ve en geç 3 yılda bir zorunlu olarak denetleme yetkisine haiz olacak.