Çöl Tozları Samsun’da Hava Kirliliğini Zirveye Taşıdı!

AnasayfaYerel Haber

Çöl Tozları Samsun’da Hava Kirliliğini Zirveye Taşıdı!

Paylaş
Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozları Samsun’u etkisi altına aldı. Sis gibi şehre çöken toz bulutu, hava kirliliğini zirveye taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan uyarıda hassas gruplar için “ciddi sağlık sorunları” riski vurgulanırken, genel halk için de bazı sağlık etkilerinin yaşanması muhtemel olduğu belirtildi.

Samsun’da Hava Kalitesi “Sağlıksız” Seviyede

Ortalama 2 bin 500 kilometre uzaklıktaki Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozları, Karadeniz’in en gözde şehri Samsun’u etkisi altına aldı. Dün akşam saatlerinde etkili olan yağmurla yere inen toz bulutu, şehre sisli bir hava hakim kıldı. Kapalı ve puslu bir havayla hafta sonuna uyanan Samsunlular, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı web sayfasında “sağlıksız hava” uyarısıyla karşılaştı.

Hassas Gruplar Risk Altında

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKİA) verilerine göre Samsun’un İlkadım ilçesinde hava kalitesi “hassas” durumdan “sağlıksız” seviyeye yükseldi. Hava kirliliğinin 157 hava kalitesi indeksine ulaştığı Samsun’da UHKİA tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hassas gruplar (çocuklar, yaşlılar, kalp ve solunum hastaları) ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın ise bazı sağlık etkileri yaşaması muhtemeldir.”

Uzmanlardan Öneri: Dışarı Çıkışları Sınırlayın

Uzmanlar, hava kirliliğinin yüksek olduğu bu dönemde hassas grupların ve genel halkın mümkün olduğunca dışarı çıkışlarını sınırlamasını, dışarı çıkmak zorunda kalanların ise maske takmasını öneriyor.