Bu Hastalığı Olanlara Ehliyet Kapısı Kapandı!

AnasayfaGündem

Bu Hastalığı Olanlara Ehliyet Kapısı Kapandı!

Paylaş

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde sürücü ve sürücü adaylarını yakından ilgilendiren yeni bir uygulama hayata geçirildi. Alınan kararla birlikte uyku apnesi tanısı konulan kişilere ehliyet verilmeyecek ve ehliyetleri yenilenemeyecek. Bu düzenleme, sürücülerin ve diğer yolcuların güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.

Ehliyet alımı ve yenileme sürecinde artık sağlık raporu gerekli ve bu raporlarda uyku apnesi sendromu da kontrol edilecek. Uyku apnesi tanısı konan kişiler, öncelikle tedavi olmak zorundadır. Tedavi sonrası tekrar sağlık raporu alınarak ehliyet alınabilir veya yenilenebilir.

Uyku Apnesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında solunumunun geçici olarak durması veya azalması anlamına gelir. Bu durum, genellikle üst solunum yolunun tıkanması veya beyin tarafından solunum kaslarının uyku sırasında kontrol edilememesi nedeniyle oluşur. Uyku apnesi, gündüzleri aşırı uyku hali, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, baş ağrısı ve hafıza problemleri gibi belirtilere yol açabilir.

Uyku Apnesi Neden Tehlikeli?

Uyku apnesi, sürücülerin direksiyon başında uykuya dalmasına ve kaza riskini artırmasına neden olabilir. Bu nedenle, sürücülerin ve diğer yolcuların güvenliği için uyku apnesi tanısı alan kişilerin tedavi olması büyük önem taşımaktadır.