Kahverengi Kokarca Fındık Rekoltesini Tehdit Ediyor!

AnasayfaYerel Haber

Kahverengi Kokarca Fındık Rekoltesini Tehdit Ediyor!

Paylaş

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, kahverengi kokarcanın 2024 yılı fındık rekoltesine 100-150 bin ton civarında zarar verebileceğini söyledi.

Kahverengi Kokarca Hızla Yayılıyor

Karan, yaptığı açıklamada, kahverengi kokarcanın hızla yayılmaya ve fındık bahçelerini istila etmeye devam ettiğini belirterek, fındıkta en ciddi bir zararlı haline gelen kahverengi kokarcanın 2024 yılı rekoltesini tehdit ettiğine dikkat çekti.

Devlet-Üretici İşbirliğiyle Mücadele Gerekli

Ziraat odaları olarak tüm ikaz, uyarı ve çağrılarına rağmen fındık zararlısının gerekli ölçüde dikkate alınmadığını kaydeden Karan, “Bir an önce bu zararlı ile devlet-üretici işbirliğinde topyekün bir mücadele başlatılmalı, bu zararlı fındık bahçelerinden ve tarım arazilerinden temizlenmelidir” ifadelerini kullandı.

İlaç Desteği ve Lokasyon Odaklı Mücadele Yetersiz

Karan, bazı bahçelerde devlet eliyle yapılan mücadelenin lokasyon odaklı olup, yeterli olmadığına işaret ederek, “Devlet tarafından bu zararlıya karşı üreticilere bir an önce ilaç desteği sağlanmalıdır” dedi.

Fındık İhracatından Kayıp Tehlikesi

Karan, bu zararlıdan ürün kaybı yaşayan sadece üretici olmayacak, ülke ekonomisi de fındık ihracatından elde ettiği döviz girdisinden kayıp yaşayacağını vurguladı.

Tüm Tarım Ürünleri Tehdit Altında

Karan, “Kaldı ki, bu zararlı sadece Karadeniz Bölgesi’ndeki tarım arazilerini değil, Akdeniz Bölgesi’ndeki narenciye tarımına kadar ulaşmış ve tüm Türkiye’ye yayılmaya devam etmektedir. Eğer biz kahverengi kokarcayı zamanında ve yerinde yok edemezsek fındık başta olmak üzere tüm tarım ürünlerinin geleceği ciddi tehdit altındadır” dedi.