Türkiye’de Kartlı Ödemelerde Büyük Artış

AnasayfaEkonomi

Türkiye’de Kartlı Ödemelerde Büyük Artış

Türkiye'de kart kullanımı ve ödemelerinde büyük bir artış yaşanıyor. Mart ayında kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artışla 1 trilyon 181,4 milyar lira olurken, temassız ödemelerde de yüzde 38 artış görüldü. Kredi kartı ve banka kartı kullanımı her geçen gün artarak nakit kullanımını azaltıyor.

Paylaş

Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, Türkiye’de kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart kullanımında ciddi bir artış gözlemleniyor. Mart ayı itibarıyla yapılan kartlı ödemelerin toplam tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam kart sayısı yüzde 15 artışla 406,7 milyona çıktı.

Ödemelerde kredi kartları ağırlıklı olmak üzere, 991,8 milyar lirası kredi kartlarıyla, 167,8 milyar lirası banka kartlarıyla, 21,8 milyar lirası ise ön ödemeli kartlarla yapıldı. Özellikle internet üzerinden yapılan kartlı ödemelerin tutarı yüzde 135 artışla 355 milyar liraya yükseldi ve toplam kartlı ödemelerin içindeki payı yüzde 30’a çıktı.

Ayrıca, temassız ödemelerde de büyük bir artış yaşandı. Temassız ödeme sayısı yıllık bazda yüzde 38 artarak 916 milyona ulaşırken, bu ödemelerin toplam tutarı yüzde 155 artarak 327,2 milyar lira oldu. Bu, mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemenin yaklaşık 4’ünün temassız gerçekleştirildiğini gösteriyor.