Soğuk Algınlığı İlaçları Ne Kadar Güvenli?

AnasayfaSağlık

Soğuk Algınlığı İlaçları Ne Kadar Güvenli?

Uzmanlar, soğuk algınlığı ilaçlarının bilinçsiz kullanımının tehlikelerine dikkat çekiyor. Antibiyotiklerin etkisiz olduğunu belirten uzmanlar, bilinçli ilaç tüketimi konusunda uyarıyor.

Paylaş

 

Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı vakalarında artış yaşanıyor. Ancak uzmanlar, soğuk algınlığı ilaçlarının bilinçsiz kullanımına karşı uyarılarda bulunuyor. Antibiyotiklerin bu tür hastalıklarda etkili olmadığını belirten uzmanlar, ilaçların masum olmadığına dikkat çekiyor.

Soğuk Algınlığı İlaçları Zararsız Değil

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Funda Ekimci Deniz, soğuk algınlığı ilaçlarının masum olmadığını belirterek, “Bu ilaçlar bilinçsiz kullanıldığında ciddi yan etkilere yol açabiliyor. Özellikle içerdikleri dekonjestan etkili maddeler kardiyovasküler sorunlara neden olabilir. Hipertansiyon ve taşikardi gibi rahatsızlıklar görülebilir” dedi.

İlaç Kullanımı Yerine Doğal Yöntemler Tercih Edilmeli

Deniz, bu hastalıklarla başa çıkmak için ilaç yerine dinlenmek, yeterli sıvı almak, düzenli beslenmek ve bağışıklığı güçlendiren vitaminler kullanmanın daha faydalı olacağını vurguladı. Ayrıca, kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmanın, el hijyenine dikkat etmenin de önemini vurguladı. “Soğuk havalar değil, virüsler hasta ediyor” diyen Deniz, kapalı alanlardan uzak durmanın ilaçlardan daha etkili olduğunu ifade etti.

Grip Aşısı Önemli

Deniz, özellikle risk grubundaki kişilere her yıl grip aşısı yaptırmalarını önerdi. Grip aşılarının, influenza virüsüne karşı geliştirilmiş olduğunu ve her yıl yeni suşlara göre güncellendiğini belirtti. Kronik rahatsızlıkları olan kişilerin grip aşısı ile hem virüsün komplikasyonlarından korunacağını hem de hastalığı daha hafif atlatabileceğini söyledi.