29 Eylül’de Gökyüzünde İkinci Bir Ay Belirecek

AnasayfaTeknoloji

29 Eylül’de Gökyüzünde İkinci Bir Ay Belirecek

Bu sonbaharda gökyüzünde bir değil, iki Ay görebileceğiz. Ancak bu yeni "mini Ay," sadece teleskopla gözlemlenebilecek kadar küçük olacak.

Paylaş

 

Bu sonbaharda gökyüzünde ilginç bir fenomen yaşanacak. Bilim insanlarının keşfi sayesinde, gökyüzünde bir değil, iki Ay olacak. Ancak bu ikinci Ay, alışık olduğumuzdan çok daha küçük olacak.

NASA’nın Tespiti: 2024 PT5

NASA’nın Asteroid Karasal Çarpma Son Uyarı Sistemi (ATLAS), 7 Ağustos’ta küçük bir asteroit tespit etti. 2024 PT5 adı verilen bu asteroit, Dünya’nın çekim gücüne yakalanarak geçici bir süre için “mini Ay” olarak adlandırılacak.

Mini Ay’ın Kaynağı: Arjuna Asteroit Kuşağı

Bu mini Ay, Dünya’nınkine benzer bir yörüngede hareket eden kayaların bulunduğu Arjuna Asteroit Kuşağı’ndan geliyor. Bu kuşaktaki bazı asteroitler zaman zaman Dünya’ya 4,5 milyon kilometre kadar yaklaşıyor.

Geçici Bir Gökyüzü Ziyaretçisi

2024 PT5, Dünya’nın çekim kuvvetine yakalanarak kısa bir süreliğine yörüngemizde kalacak. Ancak bu ziyaret uzun sürmeyecek; asteroit, 29 Eylül’den itibaren birkaç ay boyunca gökyüzünde kalacak, sonra Dünya’nın çekiminden kurtulup uzaya geri dönecek.

Gözlem İçin Profesyonel Teleskop Gerek

Bu mini Ay, yaklaşık 3 bin 474 kilometre çapındaki Ay’la kıyaslandığında oldukça küçük ve sönük kalıyor. Bu nedenle, onu gözlemlemek için profesyonel bir teleskopa ihtiyacınız olacak.

Önceki Mini Aylar ve Gelecek Ziyaret

Bu, Dünya yörüngesinde ilk kez bir mini Ay oluşumu değil. 1981 ve 2022 yıllarında da benzer olaylar yaşandı. Bilim insanları, 2024 PT5’in 2055 yılında yeniden Dünya’nın yörüngesine gireceğini tahmin ediyorlar.