Kalp Krizi Aylar Öncesinden “Geliyorum” Diyor

AnasayfaSağlık

Kalp Krizi Aylar Öncesinden “Geliyorum” Diyor

Kalp krizi, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Ancak, bu duruma işaret eden ilk belirtiler aylar önce görülebilir.

Paylaş

 

Kalp damar hastalıkları, dünya genelinde en yaygın hastalıklardandır. Kalp krizi, bu hastalıkların en ciddi sonuçlarından birini oluşturarak, önemli bir ölüm nedeni haline gelmektedir. Küresel ölçekte 2 milyardan fazla insan kalp hastalığı riski taşımaktadır. Kalp krizinin bilinen belirtilerinden biri göğüs ağrısıdır. Ancak, bu durumu işaret eden ilk belirtiler aylar öncesinden meydana gelebilir.

Kalp Krizinin Oluşumu

Kalp krizi, kalbi besleyen damarların kan akışının ani bir şekilde azalması veya durması sonucu gelişir. Genellikle pıhtılaşma nedeniyle meydana gelirken, bazı durumlarda damar tıkanıklıkları veya ayrılmalar da etkili olabilir. Zaman geçtikçe, kalp kası oksijen alamaz hale gelir ve bu da fonksiyon kaybına yol açar.

Erken Belirtiler Nelerdir?

Kalp krizi genellikle aniden meydana gelse de, bazı ince belirtiler aylar öncesinden ortaya çıkabilir. En yaygın belirtiler arasında göğüs ağrısı, sıkışma hissi, nefes darlığı ve terleme yer almaktadır. Terleme, özellikle de soğuk terleme, kalp krizinden önce görülebilen önemli bir uyarı işareti olabilir.

Soğuk Terlemelere Dikkat

Kardiyolog Zi-Jian Xu, soğuk terlemelerin kalp krizinin bir habercisi olabileceğini belirtiyor. Bazı bireyler için bu semptomlar, krizin meydana gelmesinden çok önce ortaya çıkabilir. Vücut, tıkanmış damarlara daha fazla kan pompalamak için ekstra çaba sarf eder ve bu da terlemeye yol açabilir.

Kadınlarda Menopozla Karışabilir

Gece terlemeleri, birçok kadın tarafından menopozla karıştırılabilir. Ancak, bu durum kalp krizinin bir belirtisi de olabilir. Erken belirtiler arasında ayrıca omuz, boyun ve çene ağrıları, mide bulantısı, baş dönmesi ve yoğun endişe hissi de bulunmaktadır.

Soğuk Hava Etkileri

Kış aylarında kalp krizi riski artar. Soğuk hava, viral enfeksiyonları artırırken kan akışkanlığını azaltabilir. Ayrıca, bu dönem bağışıklığı güçlendirmek için doğru beslenme ve yeterli uyku önemlidir. Grip aşısı yaptırmanın kalp krizi riskini azalttığı gözlemlenmiştir.