Döviz Kurları Haftaya Yatay Başladı: TCMB’nin Adımları İzleniyor

AnasayfaEkonomi

Döviz Kurları Haftaya Yatay Başladı: TCMB’nin Adımları İzleniyor

Döviz kurları haftanın ilk işlem gününde yatay seyrederken, TCMB'nin likiditeyi azaltma adımları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD temasları piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Paylaş

 

Döviz kurları, haftanın ilk işlem gününe sakin bir başlangıç yaptı. Dolar/TL 34,13 seviyesinde seyrederken, Euro/TL de 38,11’den işlem gördü. Piyasalarda gözler Merkez Bankası’nın (TCMB) son likidite adımlarının etkilerine çevrildi.

TCMB’nin Likiditeyi Azaltma Adımları

TCMB, hafta sonu aldığı kararla, Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti. Kısa vadeli mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarılırken, uzun vadeli mevduatlar için oran yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltildi. Bankacılar, bu kararın yaklaşık 70 milyar TL likiditeyi sistemden çekeceğini tahmin ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu‘na katılmak üzere New York’a gitti. Erdoğan, ABD seçim sonuçlarından bağımsız olarak, iki ülke arasındaki üst düzey diyaloğun devam edeceğini ve ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD’li büyük şirket yöneticileriyle görüşmeler yapması planlanıyor. Aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın da ABD’de yatırımcılarla bir araya geleceği öngörülüyor.

Küresel Piyasalar ve ABD Verileri

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası‘nın (Fed) geçen hafta yaptığı 50 baz puanlık faiz indiriminin etkileri sürüyor. ABD’de bu hafta açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisinin, Fed’in faiz indirimi kararlarını destekleyebileceği düşünülüyor.