Sigara Üzerindeki Yeni Vergi Düzenlemesi: Fiyat Artışları Sınırlanıyor!

AnasayfaEkonomi

Sigara Üzerindeki Yeni Vergi Düzenlemesi: Fiyat Artışları Sınırlanıyor!

Sigara üzerindeki Özel Tüketim Vergisi'nde yapılan değişiklikle nispi vergi oranı düşürülürken, maktu vergi artırıldı. Bu düzenleme, sigara fiyatlarındaki artışın sınırlanmasını hedefliyor.

Paylaş

 

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karar ile tütün ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında değişiklik yapıldı. Bu karar, sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak amacıyla nispi vergi oranını düşürüp, maktu vergiyi artırmayı hedefliyor.

Vergi Oranları Nasıl Değişti?

Sigarada nispi ÖTV oranı yüzde 57’den yüzde 53,5’e indirildi. Buna karşılık paket başına alınan maktu vergi tutarı ise 5,7424 liradan 7,8 liraya yükseltildi. Bu düzenleme ile sigara fiyatlarının maliyet artışlarına daha az tepki vermesi sağlanacak.

Maliyet Azalacak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Batı, düzenlemenin ne anlama geldiğini açıkladı. Batı’ya göre, oransal ÖTV indirimi sayesinde sigara fiyatlarına yansıyacak maliyet zamları azalacak.

Maliyet Artışları Daha Sınırlı Olacak

Düzenleme ile sigaranın mali çarpanı 5,17’den 4,38’e düşürüldü. Böylece, firmaların maliyet artışlarını karşılamak için sigara fiyatlarını daha az yükseltmeleri yeterli olacak. Hedef, enflasyonla mücadelede fiyat artışlarının daha sınırlı kalmasıdır.