Karadeniz’de 3 Ayda 83 Boğulma Vakası: Rip Akıntısı 18 Can Aldı!

AnasayfaYerel Haber

Karadeniz’de 3 Ayda 83 Boğulma Vakası: Rip Akıntısı 18 Can Aldı!

Rip akıntıları Karadeniz'de bu yaz 18 cana mal oldu. Uzmanlar ve yetkililer, denize girerken dikkatli olunması ve uyarıların dikkate alınması konusunda uyarıyor.

Paylaş

Yaz mevsimiyle birlikte Türkiye genelinde boğulma vakaları artarken, Samsun bu yıl en çok boğulma vakasının yaşandığı illerden biri oldu. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ilde 83 boğulma vakası yaşanırken, bunlardan 18’i ölümle sonuçlandı. Bu ölümlerin başlıca nedeni ise rip akıntıları olarak belirlendi.

Rip Akıntısı Nedir?

Rip akıntıları, deniz dip yapısının belirli bir şekle sahip olduğu bölgelerde görülen, sığ sudan derin suya doğru hareket eden güçlü akıntılardır. Akıntıya kapılan kişi açığa doğru sürüklenir ve boğulma riskiyle karşı karşıya kalır.

Uzmanlardan Rip Akıntısına Karşı Hayat Kurtaran Tavsiyeler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Uzun, rip akıntısına kapılan kişilerin sakin kalması ve şu şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtiyor:

  • Sakin olun ve su üstünde kalmaya çalışın.
  • Karaya doğru değil, yanlara doğru yüzün.
  • Akıntı 2-3 dakika içinde etkisini kaybedeceğinden, bu süre zarfında kıyıya doğru yüzmeyin.
  • Kıyıdaki insanlardan veya cankurtaranlardan yardım isteyin.

Yetkililerden Uyarı

Samsun Valisi Orhan Tavlı, boğulma vakalarının çoğunlukla çevre illerden gelen ve uyarıları dikkate almayan vatandaşlar arasında yaşandığını belirtiyor. Vali Tavlı, denize girerken dikkatli olunması ve cankurtaran bulunan, yüzmeye uygun alanların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Cankurtaranlar Tetikte

Atakum sahilinde görev yapan cankurtaranlar, her gün boğulma vakalarıyla karşılaştıklarını ve insanların uyarıları dikkate almadığını belirtiyor.