Gümüşhane’de “Süper Meyve” Aronya Erken Hasat Verdi

AnasayfaYerel Haber

Gümüşhane’de “Süper Meyve” Aronya Erken Hasat Verdi

Gümüşhane'de "süper meyve" olarak bilinen Aronya, beklenenden erken hasat verdi. Üreticiler pazarlama konusunda destek bekliyor.

Paylaş

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde çiftçiler tarafından ekimi yapılan Aronya meyvesi, beklenenden erken hasat vermeye başladı. Kızılderililerin şifa niyetiyle tükettiği bu meyve, sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle “süper meyve” olarak adlandırılıyor.

Üreticiler Pazar Sorunuyla Karşı Karşıya

Aronya’nın normalde 3-4 yılda verimli meyve vermesi beklenirken, Kürtün’ün iklim ve toprak yapısı sayesinde 2 yılda olgunlaşması çiftçileri sevindirdi. Ancak, erken hasat nedeniyle pazarlama konusunda sıkıntılar yaşanıyor.

Hedef 1 Milyon Aronya Fidanı

Kürtün Ziraat Odası Başkanı Yunus Karakaş, Aronya’nın yüksek katma değerli bir ürün olduğunu ve kilosunun 300 TL’ye kadar satılabileceğini belirtti. Karakaş, hedeflerinin Harşit Vadisi’nde 1 milyon Aronya fidanı dikmek olduğunu ifade etti.

Altyapı Yatırımlarına İhtiyaç Var

Karakaş, Aronya üretiminin artmasıyla birlikte soğuk hava depoları, kurutma ve paketleme tesisleri gibi altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Çiftçi: “Pazar Sorunu Çözülürse Çiftçinin Yüzü Güler”

Çayırçukur Köyü’nde Aronya yetiştiren Ethem Çiftçi, verimden memnun olduğunu ancak pazarlama konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Çiftçi, pazar sorununun çözülmesi halinde çiftçilerin yüzünün güleceğini belirtti.