Geniş Tanımlı İşsizlik Haziran Ayında Rekor Kırdı

AnasayfaGündem

Geniş Tanımlı İşsizlik Haziran Ayında Rekor Kırdı

TÜİK verilerine göre Haziran'da işsizlik arttı. Dar tanımlı işsizlik yüzde 9,2'ye yükselirken, geniş tanımlı işsizlik pandemi sonrası en yüksek seviyeye ulaştı.

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2024 işgücü verilerini açıkladı. Verilere göre, işsiz sayısı bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişiye yükseldi. Dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9,2’ye ulaşırken, geniş tanımlı işsizlik ise yüzde 29,2 ile pandemi sonrası en yüksek seviyeye çıktı.

Ekonomi Politikalarının Etkisi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğiyle hayata geçirilen ekonomi politikaları, enflasyonla mücadele hedefiyle sıkılaştırıcı tedbirler içeriyor. Bu tedbirlerin etkisiyle ekonomide bir soğuma gözlenirken, işsizlik rakamları da bu durumdan etkilendi.

İstihdam ve İşgücüne Katılım Oranları Düştü

İstihdam edilenlerin sayısı Haziran ayında 341 bin kişi azalarak 32 milyon 522 bin kişiye geriledi. İstihdam oranı da yüzde 49,3’e düştü. İşgücüne katılma oranı ise yüzde 54,4 olarak gerçekleşti.

Genç İşsizlik Yükselişte

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı %17,6’ya yükseldi. Genç işsizlik oranı erkeklerde yüzde 14,8, kadınlarda ise yüzde 23,2 olarak gerçekleşti.

Geniş Tanımlı İşsizlik Rekor Kırdı

Geniş tanımlı işsizlik, Haziran ayında 3,8 puan artarak yüzde 29,2’ye ulaştı. DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre, geniş tanımlı işsiz sayısı bir ayda 1 milyon 718 bin kişi arttı. Bu rakam, pandemi dönemi olan Mayıs 2020 sonrası en yüksek seviyeyi işaret ediyor.