Rize’deki Çay Bahçeleri Heyelan Riski Altında

AnasayfaYerel Haber

Rize’deki Çay Bahçeleri Heyelan Riski Altında

Rize'deki çay bahçelerinde bakımsız ve yetersiz drenaj sistemleri, heyelan riskini artırıyor. Uzmanlar, aktif drenaj sistemlerinin önemine dikkat çekiyor ve önlemler alınmasını öneriyor.

Paylaş

Çay Bahçelerindeki Drenaj Sorunu Heyelanları Tetikliyor

Türkiye’nin en çok yağış alan ili olan Rize’de, çay bahçelerindeki drenaj sistemlerinin yetersizliği heyelan riskini artırıyor. Özellikle dik ve engebeli arazilerde bulunan çay bahçelerinde, su tahliyesini sağlamayan eski veya bakımsız drenaj sistemleri, şiddetli yağışlarla birlikte toprak kaymalarına neden olabiliyor.

Uzmanlardan Aktif Drenaj Sistemi Çağrısı

Prof. Dr. Ayberk Kaya, çay bahçelerindeki drenaj sistemlerinin önemine dikkat çekerek, “Yakın dönemde çaylık alana dönüştürülen sahaların birçoğunda bu sistem yok. Heyelan riskine karşı aktif drenaj sistemi hayati önemdedir” dedi. Kaya, özellikle yaz aylarında kuraklık sonrası yağan yağmurlarla toprak tabakasının yumuşayarak afet riskini artırabileceğini belirtti.

Ormanların Çay Bahçesine Dönüştürülmesi Riski Artırıyor

Rize’de ormanlık alanların bilinçsizce çay bahçesine dönüştürülmesi de heyelan riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Uzmanlar, bu durumun yanı sıra yanlış yapılaşma, dere yataklarındaki değişiklikler ve kenar kazıları gibi insan kaynaklı müdahalelerin de heyelanları tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.

Vatandaşlara Uyarı: Uzmanlara Danışın

Prof. Dr. Kaya, vatandaşların yol ve kenar kazısı yapmadan önce uzmanlara danışmaları gerektiğini belirterek, “Taşkın riski taşıyan derelere sürüklenebilecek malzemelerin dere kenarlarına depolanmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.