Fındık Üreticisi Yevmiye Fiyatlarından Şikayetçi

AnasayfaYerel Haber

Fındık Üreticisi Yevmiye Fiyatlarından Şikayetçi

Giresun'da fındık hasadı öncesi, çiftçiler artan maliyetler ve yüksek yevmiye ücretleri nedeniyle zorlanıyor. Üreticiler, tek umutlarının açıklanacak taban fiyat uygulaması olduğunu belirtiyor.

Paylaş

 

Giresun’da fındık hasadı öncesi, çiftçiler artan maliyetler ve yüksek yevmiye ücretleri nedeniyle zorlanıyor. Serbest piyasada fındık fiyatlarının düşmesi ve maliyetlerin artması, üreticileri endişelendiriyor.

Maliyetler Çok Yüksek

Fındık üreticisi Mustafa Kuyrukluoğlu, serbest piyasada fındık fiyatlarının 110 liraya kadar gerilediğini belirtti. Buna karşılık işçi çalıştırma maliyetlerinin yükseldiğini ifade eden Kuyrukluoğlu, “Işkı alma yevmiyesi bin 300, tırpancı yevmiyesi 3 bin 500 ila 4 bin lira arasında, fındık toplama yevmiyesi ise bin liranın üzerinde. Diğer maliyetleri hesaba katmadık bile. Bir yevmiyecinin kendi günlük maliyetini bile karşılayacak kadar fındık toplaması mümkün görünmüyor” dedi. Üreticiler, tek umutlarının TMO tarafından açıklanacak olan fındık alım fiyatları olduğunu vurguladı.

“Kimse Bin 500 Lira Yevmiye Veremez”

Her yıl yevmiyeci alarak fındık topladığını belirten Muhammet Fatih Karayel, artan maliyetler nedeniyle bu yıl yevmiyeci almayı düşünmediğini söyledi. Karayel, “Maliyetine göre fındık fiyatı düşük ve maliyetini karşılamıyor. Bu şartlarda yevmiyeci alma şansımız yok. 10 dönüm bahçem var, toplayabildiğimi toplarım, toplayamadığım bahçede kalır. Bu fındığın geliri beni 3 ay bile bakmaz. Köyde benim gibi düşünen çok üretici var. Yevmiyeci yerine imece usulü yardımlaşarak toplayacağız. Şimdiden konuşulduğu gibi kimse bin 500 lira yevmiyeciye veremez” dedi.