Elektrik Faturasını Düzenli Ödeyenlere Güvence Bedeli Kalkıyor

AnasayfaEkonomi

Elektrik Faturasını Düzenli Ödeyenlere Güvence Bedeli Kalkıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, düzenli fatura ödeyen mesken abonelerinden güvence bedeli alınmayacağını açıkladı. Kaçak elektrik kullanımına karşı yeni tedbirler geliyor.

Paylaş

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikleri içeren taslağı kamuoyunun görüşüne sundu. Bu yeni düzenleme, elektrik tüketicilerine önemli kolaylıklar ve tedbirler getiriyor.

Düzenli Ödeyenler için Güvence Bedeli Kalkıyor

Taslağa göre, 24 ay boyunca fatura ödemelerini düzenli yapan mesken aboneleri, yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli ödemeyecek. Halen mesken abonelerinden 680 ila 1135 TL arasında güvence bedeli alınırken, borcundan dolayı sözleşmesi iptal edilen aboneler yeni abonelik yaptırmak istediklerinde yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödüyor.

Yabancı Abonelere Güvence Bedeli Artışı

Yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedeli yüzde 50 daha fazla alınacak. Ancak, fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri de bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek.

Kaçak Elektrik Kullanımına Yeni Tedbirler

Kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirler de taslak metinde yer alıyor. Kaçak elektrik tespiti, tahakkuku, faturalandırma ve tahsil aşamalarında dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak. Kaçak elektrik kullanımı ceza katsayısı artırılarak, kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha yüksek cezalar ödeyecek.

Yüksek kaçak oranlı bölgelerde teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılacak. Kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında, borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip işlemi başlatılmayacak. Önce yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.

EPDK, kamuoyu ve sektör temsilcilerinden gelecek görüşler doğrultusunda taslağa yönelik nihai kararını verecek. Bu yeni düzenlemelerin tüketicilere kolaylık sağlaması ve kaçak elektrik kullanımını azaltması bekleniyor.