Ucuz ve Pahalı Sigara Farkı Azalıyor: ÖTV Artışı 5 Lira Olacak!

AnasayfaEkonomi

Ucuz ve Pahalı Sigara Farkı Azalıyor: ÖTV Artışı 5 Lira Olacak!

Enflasyonla mücadele kapsamında sigarada ÖTV düzenlemesi yapılacak. Böylece sigara fiyatlarına 10 lira yerine 5 lira zam yapılacak.

Paylaş

 

Geçtiğimiz hafta sigarada Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 19,49 oranında artırılmıştı. Ancak enflasyonla mücadele kapsamında sigara ÖTV’sine yeni bir düzenleme getirileceği açıklandı. Bu düzenlemeyle oransal vergi düşürülecek ve 1 paket sigarada toplam 35,58 lira olan maktu ve asgari maktu vergi artırılacak. Böylece sigara şirketleri 10 lira yerine 5 lira zam yaparak ÖTV artışı kaynaklı maliyeti sigara fiyatına yansıtabilecek.

Sigara ve Alkollü Ürünlerde ÖTV Artışı

Sigara ve alkollü ürünlerde ÖTV yüzde 19,49 seviyesinde arttı. Şu anda asgari maktu vergi sigara başına 1,4249 lira olup, bu rakam 20 sigaralık bir pakette 28,5 lira yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6 aylık ÜFE’ye göre asgari maktu vergi oranını yüzde 20 artırarak paket başına 34,2 lira yapmayı planlıyordu. Ayrıca, sigarada ikinci vergi olarak paket başına 4,8 lira olan maktu vergi de yüzde 20 artışla 5,8 lira olacaktı.

Enflasyon Etkisi ve Vergi Düzenlemesi

Bir sigara markası 10 liralık fiyat artışı yapmış ancak bu zam geri alınmıştı. Zam geri alınmasının nedeni, 10 liralık zammın enflasyonu olumsuz etkileyecek olması ve vergi sisteminin değiştirilecek olmasıydı. Ocak ayında yapılan benzer bir düzenlemede, asgari maktu ve maktu vergi tutarları artarken, nispi vergi oranı yüzde 63’ten 57’ye indirilmişti.

Nispi Vergi ve Maktu Vergi Düzenlemesi

Habertürk’ün haberine göre, nispi vergi oranı daha da düşürülecek ve maktu vergiler artırılacak. Bu düzenleme ile Temmuz ayında sigara şirketleri, 10 lira yerine 5 lira zam yaparak ÖTV artışı kaynaklı maliyeti sigara fiyatına yansıtma şansını yakalayacak.

Ucuz ve Pahalı Sigara Farkı Azalıyor

Sigara vergisinde iki tür yaklaşım bulunuyor. İlk yöntem, oransal verginin azaltılarak maktu vergilerin artırılmasıdır. Bu yöntem, ucuz ve pahalı sigaralar arasındaki fiyat farkını azaltıyor. Ancak yoksul vatandaşların ucuz sigaradan kaçak sigaraya yönelmesine sebep olabilir. İkinci yöntem ise oransal verginin artırılarak maktu verginin düşürülmesidir. Bu yaklaşım, vergilendirme sisteminin getirdiği çarpan etkisi nedeniyle enflasyona olumsuz yansır.