YEDAŞ SCADA ile Elektrik Şebekesini Uzaktan Yönetiyor

AnasayfaGündem

YEDAŞ SCADA ile Elektrik Şebekesini Uzaktan Yönetiyor

YEDAŞ, SCADA teknolojisi ile Samsun, Ordu, Amasya, Çorum ve Sinop'taki elektrik şebekesinin %98'ini uzaktan kontrol ediyor.

Paylaş

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (YEDAŞ), Samsun, Ordu, Amasya, Çorum ve Sinop illerindeki elektrik dağıtım şebekesinin %98’ini SCADA (Merkezi Uzaktan Kontrol ve Veri İzleme Sistemi) teknolojisi ile uzaktan izleyip kontrol edebiliyor.

SCADA Teknolojisi ile Elektrik Dağıtımında Yenilik

YEDAŞ, 2021 yılında SCADA sistemini kurmaya başlayarak Türkiye’de öncü bir dağıtım şirketi haline geldi. Bu sistem, elektrik dağıtım şebekesinin gerçek zamanlı izlenmesini ve kontrolünü sağlayan önemli bir teknolojik altyapı sunuyor. SCADA, izleme, kontrol, veri toplama, kaydetme ve saklama işlevlerini yerine getiren bir yazılım ve donanım kombinasyonundan oluşuyor.

Yerli ve Milli Teknoloji

YEDAŞ, SCADA sistemlerinin yazılım, kurulum ve bakım ihtiyaçlarını karşılamak için yerli ve milli cihazlar kullanmaya öncelik veriyor. AR-GE çalışmaları ile SCADA cihazlarının geliştirilmesi ve yerlileştirilmesine katkı sağlanıyor.

Müşterilere Sağlanan Faydalar

SCADA teknolojisi, elektrik hatlarındaki geçici arızalara hızlı müdahale imkanı sunarak enerji sürekliliğini artırıyor. 2018’de 11 bin olan uzaktan manevra sayısı, 2023’te 89 bine ulaştı ve 2024 sonunda 100 binin üzerine çıkması bekleniyor. SCADA, acil durumlarda saha ekiplerini yönlendirerek müşterilerin arıza bildirimine gerek kalmadan sorunları çözebiliyor.

Anlık Müdahale ile Kesinti Önleme

YEDAŞ, 7/24 görev başındaki merkezi operatör ekibi sayesinde, elektrik kesintilerini anında tespit edip alternatif besleme noktaları ile kısa sürede enerji sağlayabiliyor. Müşteriler, YEDAŞ’a ulaşmadan kesintiye müdahale ediliyor. Orta gerilim şebeke modeli sayesinde elektrik alt yapısı takip edilerek, hızlı aksiyonlar alınabiliyor. Tüm şirket çalışanları şebeke üzerindeki kesintileri takip edebiliyor ve analiz raporlarına ulaşabiliyor.

YEDAŞ’ın Tarihi ve Misyonu

2005 yılında kurulan YEDAŞ, 2010 yılında Çalık Grubu tarafından devralındı. Samsun Genel Müdürlük olmak üzere Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop illerine hizmet veren YEDAŞ, AR-GE yatırımları ve müşteri odaklı hizmet anlayışıyla birçok ödül kazanmıştır. 3 milyonun üzerinde kullanıcıya hizmet veren YEDAŞ, sorumluluk sahibi ve güçlü bir aile yapısına sahiptir.