Almanyada 2023’te Mağaza Hırsızlığı 2,8 Milyar Euro’ya Ulaştı

AnasayfaDünya

Almanyada 2023’te Mağaza Hırsızlığı 2,8 Milyar Euro’ya Ulaştı

Paylaş

Mağaza Hırsızlığı Artışta

Almanya’daki perakendecilerin mağaza hırsızlığıyla ilgili sorunları giderek büyüyor. EHI Perakende Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, 2023 yılında hırsızlar perakendecilerden 2,8 milyar euro değerinde mal çaldı.

Zarar Yüzde 15 Arttı

Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 15’lik bir artış anlamına geliyor. Gıda ve giyim ticaretinin yanı sıra eczanelerde de hırsızlık vakalarında artış görüldü.

Organize ve Ticari Hırsızlık

Raporda, “Özellikle organize ve ticari mağaza hırsızlığı, son yıllarda perakendecilerin büyük kayıplar yaşamasına neden oluyor.” denildi. Alkollü içkiler, tütün, kozmetik ürünleri, tıraş bıçakları, enerji içecekleri, bebek mamaları, et, sosis, peynir ve kahve gibi ürünler, hırsızlar arasında özellikle popüler.

Çeteler Halinde Çalışıyorlar

Araştırmaya göre, yakalanan hırsızların en az dörtte biri çeteler halinde çalışıyor. EHI Perakende Enstitüsü Envanter Farklılıkları ve Güvenlik Araştırma Departmanı Başkanı Frank Horst, “Birçok üründeki fiyat artışları nedeniyle bazı insanlar mali sıkıntıya girdi ve daha sık hırsızlık yaptı.” ifadesini kullandı.

Personel Eksikliği Hırsızlığı Artırıyor

Perakende sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Horst, “Birçok mağazada artık daha az personel çalışıyor. Bu da hırsızların işini kolaylaştırıyor. Personelin varlığı hırsızlığı dolaylı olarak önlüyor.” dedi.

Envanter Tutarsızlıkları ve Kayıplar

Müşteriler, çalışanlar, tedarikçi ve hizmet alınan şirketlerin personeli tarafından yapılan hırsızlıkların yanı sıra, yanlış fiyatlandırma gibi organizasyonel eksikliklerden kaynaklanan envanter tutarsızlıkları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 4,8 milyar euroya yükseldi. Bu durum, yaklaşık 560 milyon euroluk satış vergisi kaybına neden oldu.

Polis Kayıtları

Polis kayıtlarına göre, mağaza hırsızlığı vakaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 23,6 artarak 426 bin 96 vakaya ulaştı.