Türk İhracatçıları Kanada ve ABD Pazarında

AnasayfaEkonomi

Türk İhracatçıları Kanada ve ABD Pazarında

Türk ihracatçıları, 2024 hedefleri kapsamında Kanada ve ABD pazarlarına odaklanıyor. EİB’nin düzenlediği ticaret heyetleri ile ihracat artışı hedefleniyor.

Paylaş

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında, 2024 yılında Amerika kıtasında iki önemli ticaret heyeti düzenleyecek. Bu kapsamda, 22-24 Eylül tarihlerinde Kanada’nın Montreal kentinde, 12-16 Kasım tarihlerinde ise ABD’nin Los Angeles kentinde gerçekleştirilecek etkinliklerde, Türk ihracatçıları yerel ithalatçılarla buluşacak.

Kanada Hedefi: 5 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Kanada ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. 2023 yılında Kanada’ya yapılan ihracat 1 milyar 634 milyon dolar, ithalat ise 1 milyar 304 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk beş ayında Kanada’ya yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre %18 artışla 592 milyon dolara ulaştı. Özellikle çelik sektörü %83’lük artışla dikkat çekti.

ABD Pazarı ve Turkish Tastes TURQUALITY Projesi

ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Turkish Tastes TURQUALITY Projesi, Türk gıda ürünlerinin ABD pazarındaki bilinirliğini ve ihracatını artırmak amacıyla dört yıldır sürdürülüyor. Proje başlangıcında 1 milyar dolar olan gıda ihracatı, günümüzde 2 milyar dolara ulaştı.

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ABD’ye yapılan ihracat %8 artışla 4 milyar 951 milyon dolara çıktı. Kimya sektörü 650 milyon dolar, otomotiv endüstrisi 482 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, halı, hazır giyim ve konfeksiyon ile makine sektörleri de öne çıktı.

Gıda Sektörlerinde Büyüme Potansiyeli

Gıda sektöründe, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar 272 milyon dolarlık ihracatla öne çıkarken, meyve sebze mamulleri ve kuru meyve sektörleri de önemli ihracat kalemleri arasında yer aldı.

Ticaret Heyetlerine Katılım ve Başvuru Detayları

Kanada’daki ticaret heyetine katılmak isteyen firmalar, 12 Temmuz 2024 tarihine kadar başvurularını yapabilir. ABD’deki ticaret heyeti için ise son başvuru tarihi 28 Haziran 2024 olarak belirlendi. Detaylı bilgi için Ege İhracatçı Birlikleri ile iletişime geçilebilir.

Türk İhracatçılar Türk İhracatçılar