Türk Çayı İhracatında Rekor: 5 Ayda 12 Milyon Dolar Gelir

AnasayfaEkonomi

Türk Çayı İhracatında Rekor: 5 Ayda 12 Milyon Dolar Gelir

Türkiye, yılın ilk 5 ayında 110'dan fazla ülkeye çay ihraç ederek 12 milyon dolar gelir elde etti. Rize, ihracatın lokomotifi oldu.

Paylaş

Türkiye, çay ihracatında önemli bir başarıya imza attı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde 110’u aşkın ülke ve bölgeye 2 bin 468 ton çay ihraç edildi. Bu ihracattan elde edilen gelir ise 12 milyon 11 bin 763 dolar olarak gerçekleşti.

Belçika, Birleşik Krallık ve ABD Başta Geliyor

En fazla çay ihracatı yapılan ülkeler Belçika, Birleşik Krallık ve ABD oldu. Belçika’ya yaklaşık 5 milyon dolarlık çay satılırken, Birleşik Krallık ve ABD’ye ise sırasıyla 1,5 milyon dolar ve 876 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Rize, İhracatın Merkezi

Türkiye’nin çay ihracatının yarısından fazlası, %51’lik oranla Rize’den gerçekleştirildi. Rize’den 21 ülkeye 1608 ton çay ihraç edilerek 6 milyon doların üzerinde gelir elde edildi.

Sürdürülebilir Çay Tarımı ve İnovasyon

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, çay üretim ve ihracatının artarak devam etmesini beklediklerini ifade etti. Ancak küresel ısınma gibi tehditlere karşı sürdürülebilir tarım uygulamalarının ve kuraklığa dayanıklı çay türlerinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Türk çayının dünya çapında bir marka olabilmesi için kalite ve inovasyona odaklanılması gerektiğini vurguladı.