Hollandalı Çift Rize’de El Yapımı Çay Üretimini Keşfetti!

AnasayfaYerel Haber

Hollandalı Çift Rize’de El Yapımı Çay Üretimini Keşfetti!

Hollandalı Christina-Johannes Kierner çifti, el yapımı çayın üretim aşamalarını görmek için Rize'ye geldi. Çift, çay hasatından üretime kadar tüm süreci deneyimledi.

Paylaş

 

Rize’de çay üreticisi Cengiz Yoğurtçu’nun evinde oluşturduğu el yapımı çay atölyesi, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bu atölyede çayın üretim aşamalarını görmek isteyen 56 yaşındaki Hollandalı Christina-Johannes Kierner çifti, Amsterdam’dan Rize’ye gelerek çayın serüvenini yerinde gözlemledi.

Çay Hasadı ve Üretim Deneyimi

Yaklaşık 4 bin kilometre yol kat eden Kierner çifti, Rize’de girdikleri çay bahçesinde elleriyle çay hasat etti. Atölyede ise kendi çaylarını üreterek, çayın siyah, orlong ve yeşil türlerini deneyimlediler. Çift, ayrıca kendi ürettikleri çaylarını birbirine hediye ederek 35’inci evlilik yıl dönümlerini kutladı.

Çay Okulu Açtı

Pazar ilçesinde çay üreticisi olan Cengiz Yoğurtçu, sosyal medyada paylaştığı el yapımı çay üretim videolarıyla dikkat çekti. Yurt dışından çay siparişleri almaya başlayan Yoğurtçu, KOSGEB desteğiyle atölyesini geliştirdi ve sürdürülebilir çay tarımı danışmanlığı yapmaya başladı. Atölyesi, yabancı turistlerin de ilgisini çeken bir çay okulu haline geldi.

35’inci Evlilik Yıl Dönümlerini Kutladılar

Christina Kierner, “35’inci evlilik yıl dönümümüzü burada kutlamak için bu çay turunu seçtik. Çay üretmek, büyük saygı gerektiren bir iş. Türkiye’ye ilk kez geldim ve çok etkilendim,” dedi. Johannes Kierner ise, “İlk defa bir çay bitkisi gördüm ve çok etkilendim. Rize’yi haritadan tanıyordum ama buradaki doğa ve insan sıcaklığı beni büyüledi,” ifadelerini kullandı.

“Türk çayını yurt dışında tanıtmak için çalışıyoruz”

Grup rehberi Seda Algün, “Türk çayını yurt dışında tanıtmak için çalışıyoruz. Bu yıl müşterilerimizle birlikte Rize’ye gelerek çayın üretim sürecini deneyimledik. Amacımız, Türk çayının kalitesini dünya çapında tanıtmak,” dedi.

Cengiz Yoğurtçu, “Türk çayına katma değer sağlamak ve bölgemizi tanıtmak için bu işi aşk ile yapıyoruz. Atölyemiz, çay meraklılarına kapılarını açmaya devam edecek,” diyerek çayın değerini vurguladı.