Gözler Kapalıyken Renkli Desenler Görmenin Sırrı Çözüldü!

AnasayfaSağlık

Gözler Kapalıyken Renkli Desenler Görmenin Sırrı Çözüldü!

Gözlerinizi kapattığınızda gördüğünüz renkli desenler ve sarmallar aslında tamamen normal. Bilim insanları, bu ilginç görsel deneyimin ardındaki nedeni açıkladı.

Paylaş

Uykuya dalmadan önce gözlerimizi kapattığımızda karşılaştığımız renkli desenler, spiraller ve ışık oyunları hepimizin aşina olduğu bir deneyim. Bilim insanları, bu görsel şölenin ardındaki nedeni açıkladı: Fosfenler.

Fosfenler Nedir?

Fosfenler, gerçek ışık kaynağı olmaksızın gözlerin ürettiği ışık hissi olarak tanımlanıyor. Gözlerimiz karanlıkta tamamen kapanmaz, aksine ışığı taklit eden zayıf sinyaller üretir. Bu sinyaller, gözümüzün arkasındaki hücreler tarafından sürekli olarak üretilir ve aktivitelerindeki değişiklikler, gördüğümüz sarmallar, dalgalar ve renkli ışık oyunlarını oluşturur.

Renkli Desenler Nasıl Oluşur?

Gözlerimizdeki hücreler renkleri algıladığı için, bu sinyaller de renkli olabilir. Oluşan sinyaller beyne iletilir ve beyin bu rastgele aktiviteyi yorumlamaya çalışır. Beyin, bu sinyallerin gerçek ışık tarafından üretilmediğini bilmediği için, renkli ışıklar ve desenler gördüğümüzü düşünürüz. Bu da bir tür optik illüzyon yaratır.

Endişelenmeli miyiz?

Genellikle bu tür görsel algılar endişe verici değildir ve tamamen normal kabul edilir. Ancak, desenler daha belirgin hale gelir, sıklaşır veya daha uzun süre devam ederse, bir göz doktoruna danışmakta fayda vardır.