Dolar/TL ve Euro/TL’de Yatay Seyir Devam Ediyor

AnasayfaEkonomi

Dolar/TL ve Euro/TL’de Yatay Seyir Devam Ediyor

Dolar/TL 32,2 seviyesinde yatay seyir izlerken, Euro/TL 35,18 bandında. Piyasalar TCMB Başkanı'nın TBMM sunumunu, Hazine ihalelerini ve kabine toplantısını takip ediyor.

Paylaş

Dolar/TL kuru, 4 Haziran 2024 itibariyle 32,2 seviyesinde yatay bir seyir izlerken, Euro/TL ise 35,18 bandında işlem görüyor. Türk Lirası, son iki haftadır dolar karşısında 32,2 civarında dar bir aralıkta dalgalanıyor ve Mayıs ayını yüzde 0,4 değer kazancıyla kapattı.

Piyasaların Odağında TCMB ve Hazine Var

Bugün yurt içi piyasalarda, Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sunumu, Hazine ihaleleri ve kabine toplantısı yakından takip ediliyor. Ayrıca, TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu ve Mayıs ayı reel efektif döviz kuru verisi de piyasalar tarafından değerlendirilecek.

Hazine, bugün 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ile 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihraçları ile 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek.

Küresel Piyasalarda Dolar Zayıflıyor

Küresel piyasalarda ise dolar, ABD ekonomisindeki gevşeme işaretlerinin Fed’in faiz indirimlerine daha erken başlayabileceği beklentilerini güçlendirmesiyle euro ve sterlin karşısında Mart ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

TCMB Rezervleri Pozitife Geçti

Yerel seçimler sonrası TL’ye olan ilginin artmasıyla birlikte, TCMB’nin swap hariç net rezervi geçen hafta pozitife geçti. Bankacılar, 29 Mart’ta tarihi düşük seviye olan -65.5 milyar dolar seviyesindeki rezervlerin, son dokuz haftada yaklaşık 67 milyar dolar arttığını hesapladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, “Eksi rezerv bir gündem maddesi olmaktan çıkmıştır” açıklamasında bulundu.

Yabancı Yatırımcıların TL’ye İlgisi Artıyor

Yabancı yatırımcıların Nisan ortasından bu yana Hazine tahvili alımlarında 1 milyar doların üzerinde artış yaşandı. Son beş haftada toplam 7,1 milyar dolarlık alım gerçekleşti. Şimşek, DİBS piyasasında yabancı payının yüzde 0,5’ten yüzde 10’a doğru yükseldiğini belirtti.

Öte yandan, yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduatında Nisan ortasından bu yana 11 milyar doların üzerinde düşüş görüldü ve toplam mevduat 170.6 milyar dolara geriledi.

4 Haziran Salı Döviz Kurları

Dolar

  • Alış: 32,19 TL
  • Satış: 32,20 TL

Euro

  • Alış: 35,12 TL
  • Satış: 35,18 TL

Sterlin

  • Alış: 41,26 TL
  • Satış: 41,30 TL