Siyahi Yolcular American Airlines’a Irk Ayrımcılığı Nedeniyle Dava Açtı

AnasayfaDünya

Siyahi Yolcular American Airlines’a Irk Ayrımcılığı Nedeniyle Dava Açtı

Paylaş

Üç siyahi adam, Phoenix, Arizona’dan New York’a yapılan uçuşta, diğer bir yolcunun vücut kokusuyla ilgili şikayetleri üzerine haksız yere uçaktan çıkarıldıklarını iddia ederek American Airlines’a karşı ırk ayrımcılığı davası açtı. Birlikte oturmayan ve birbirini tanımayan bu üç adam, uçaktaki tüm siyahi erkeklerin çıkarıldığını belirtti.

Yolcuların Açıklaması

Siyahi yolcuların ortak açıklamasında, “American Airlines bizi siyahi olmakla suçladı, utandırdı ve küçük düşürdü” ifadeleri kullanıldı. Teksas merkezli havayolu şirketi, iddiaların kendi değerleriyle örtüşmediğini belirterek konuyu araştırmaya başladığını söyledi.

Uçuştaki Tüm Siyahiler Uçaktan Çıkarıldı

Public Citizen adlı tüketici hakları grubu tarafından açılan davaya göre, uçuş görevlisi yolcuların uçaktan çıkmalarını istediğinde yolcular yerlerini almış ve Phoenix’ten ayrılmaya hazırlanıyorlardı. Alvin Jackson, Emmanuel Jean Joseph ve Xavier Veal, ayrıldıklarında “uçuştaki tüm siyahilerin çıkarıldığını” fark ettiklerini iddia ettiler.

Şikayet ve Uzaklaştırma

Havayolu acentesi, “beyaz bir erkek uçuş görevlisinin kimliği belirsiz bir yolcunun vücut kokusundan şikayet etmesi nedeniyle uzaklaştırıldıklarını” belirtti. American Airlines çalışanları, adamlara başka uçuşlar için yeniden rezervasyon yapmaya çalıştı ancak o gece New York’a başka sefer yoktu. Bu noktada grubun orijinal uçuşlarındaki koltuklarını yeniden almalarına izin verildi.

Geçmişteki Tavsiyeler

2017 yılında, bir sivil haklar grubu olan NAACP, siyah Amerikalılara ayrımcılık nedeniyle American Airlines’tan uzak durmalarını söyleyen bir seyahat tavsiyesi yayınlamıştı. Taşıyıcının operasyonlarında değişiklik yaptığını açıklamasının ardından ertesi yıl bu tavsiyeyi kaldırdılar.