AB Başkanı Von der Leyen, Gazze Suçları Nedeniyle UCM’ye Şikayet Edildi

AnasayfaDünya

AB Başkanı Von der Leyen, Gazze Suçları Nedeniyle UCM’ye Şikayet Edildi

Paylaş

Cenevre Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (GIPRI), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hakkında, İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarına destek verdiği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) suç duyurusunda bulundu. Bu girişimin başında, Birleşmiş Milletler (BM) eski Bağımsız Uzmanı Alfred de Zayas bulunuyor. De Zayas’ın kişisel internet sitesinde yayımlanan basın bildirisinde, Von der Leyen’in Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki suçlara iştirak ettiği iddia ediliyor.

UCM’den Soruşturma Talebi

Açıklamada, UCM’den Von der Leyen hakkında soruşturma başlatılması talep edildi. “Von der Leyen’in İsrail’e verdiği koşulsuz – askeri, ekonomik, diplomatik ve siyasi – desteğin, Gazze’de işlenen savaş suçlarına ve devam eden soykırıma olanak sağladığına inanmak için makul gerekçeler mevcuttur” denildi. Von der Leyen’in, AB Komisyonu Başkanı olarak, AB’nin İsrail ordusuna sağladığı askeri desteğe erişiminde “etkili” bir role sahip olduğuna dikkat çekildi.

İsrail’e Yaptırım Uygulamamakla Suçlanıyor

Açıklamada, Von der Leyen’in İsrail’e karşı ekonomik ve askeri yaptırımlarda bulunmadığı, aksine İsrail’e diplomatik destek verdiği vurgulandı. Von der Leyen’in, İsrail’in işlediği suçlara yardım ve yataklık ettiğine dair bilgi sahibi olduğu belirtilirken, “İsrail ordusu tarafından işlenen uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin her gün geniş bir şekilde kamuoyuna duyurulması, BM’nin resmi rapor ve belgelerinin zenginliği veya en azından Uluslararası Adalet Divanı’nın 26 Ocak 2024 tarihli soykırıma ilişkin ihtiyati tedbir kararı göz önüne alındığında, Bayan Von der Leyen bu tür suçlardan haberdar olduğu gerçeğinden kaçamaz” ifadeleri yer aldı.

İhmal Yolu ile Suç Ortaklığı

Von der Leyen’in, söz konusu suçların işlenmesini önlemek için harekete geçmemesi nedeniyle ihmal yoluyla suç ortağı olduğu ileri sürüldü. “Avrupa Komisyonu Başkanı, ilgili suçların işlenmesini önlemek için harekete geçmemiştir. Dolayısıyla ihmal yoluyla suç ortağıdır” denildi.

Von der Leyen Eleştirilerin Hedefinde

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, 7 Ekim 2023’ten bu yana “aşırı İsrail yanlısı duruş” sergilediği ve İsrail’e verdiği tek taraflı koşulsuz desteği nedeniyle eleştiriliyor. İsrail’in Gazze’ye saldırılarının 6. gününde bu ülkeye dayanışma ziyaretinde bulunan Von der Leyen, AB’nin İsrail’e “koşulsuz desteğini” sunmuştu. İsrailli yetkililerle görüşmelerinde Gazze’deki insani duruma değinmeyen Von der Leyen, sivilleri ve altyapıyı hedef alan saldırıların durmasıyla ilgili hiçbir çağrıda bulunmamıştı.

AB Çalışanlarından ve Halktan Tepki

AB çalışanları, 20 Ekim’de ortak bir mektup yazarak, Von der Leyen’i İsrail’i kayıtsız şartsız desteklemek yerine ateşkes ve sivil yaşamın korunmasına yönelik çağrıda bulunmaya davet etmişti. Avrupa genelinde düzenlenen Filistin’e destek gösterilerinde de Von der Leyen protestocuların hedefinde yer aldı. Brüksel başta olmak üzere Avrupa sokaklarında düzenlenen gösterilerde, Von der Leyen’in fotoğraflarının bulunduğu pankartlarda “soykırımın suç ortağı” yazısı sıkça görüldü.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de şubat ayında yaptığı açıklamada, “Von der Leyen’in tamamen İsrail yanlısı bir duruş sergilediği, uluslararası politika konusunda kendisinden başka kimseyi temsil etmeyen (İsrail) gezisinin Avrupa açısından jeopolitik maliyeti oldukça yüksek oldu” ifadelerini kullanmıştı.