Kentsel Dönüşüm ve Konut Arzı Hızlanıyor: Proje GYF ile Yatırımcıya Hem Gelir Hem Ev Fırsatı!

AnasayfaGündem

Kentsel Dönüşüm ve Konut Arzı Hızlanıyor: Proje GYF ile Yatırımcıya Hem Gelir Hem Ev Fırsatı!

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak yeni bir düzenleme hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan düzenleme, gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmalarını sağlayacak.

Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları (Proje GYF) Geliyor

Şimşek, SPK tarafından yapılan düzenlemede son aşamaya gelindiğini belirterek, “Bu düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak,” dedi. Yeni düzenleme ile bu fonların portföyleri uygun hale getirilip tür değişikliği yapılacak. Bu sayede konut arzının artmasıyla konut fiyatları üzerindeki yukarı yönlü piyasa baskısı azalacak ve konuta erişim kolaylaşacak.

Yatırım Fırsatları Genişliyor

Yeni düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonları artık kendi projelerini geliştirebilecek veya başkalarının projelerine yatırım yapabilecek. Şimşek, “Proje GYF’ler, portföylerine proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek,” diyerek bu fonların mevcut GYF’lerden farklı bir içeriğe sahip olacağını vurguladı.

Güvenli Yatırım Ortamı

SPK’nin yeni düzenlemesi, yatırımcıların proje kaynaklı risklerini azaltacak teminat mekanizmasını da içeriyor. Böylece fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan hakları güvence altına alınacak. Ayrıca, yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı tanınacak, bu da yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçecek.

Gelir ya da Ev Sahipliği Seçeneği

Şimşek, yatırımcıların proje bitiminde gayrimenkulün satışından veya kiralanmasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanı da sunulacağını belirtti. “SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunuyor. Bu fonların portföy büyüklüğü ise 82,7 milyar lira civarında,” diye ekledi.

Konut Fiyatlarında Düşüş Beklentisi

Şimşek, düzenlemenin kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacağını söyledi. “Bu fonlar, geliştirecekleri projelerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve böylece fiyatların düşüş eğilimine geçmesine büyük katkı sağlayacak,” dedi.

Tasarruf Sahiplerine Yeni Bir Yatırım Alternatifi

Yeni düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı sermaye piyasalarından temin etmeleri için de değerli bir alternatif oluşturacak. Tasarruf sahipleri, küçük birikimlerini güvenli bir şekilde gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecek.