AK Parti’den Başıboş Köpek Sorununa Kapsamlı Çözüm

AnasayfaGündem

AK Parti’den Başıboş Köpek Sorununa Kapsamlı Çözüm

AK Parti, başıboş köpek sorununa çözüm bulmak için yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor. Tasarıda yer alan ötenazi maddesi ise tartışmaları beraberinde getirdi.

Paylaş

AK Parti, son dönemde artan başıboş köpek sorununa çözüm bulmak amacıyla kapsamlı bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. A Haber muhabiri Murat Sekban’ın aktardığı bilgilere göre, yeni yasa tasarısı mevcut kanunun yetersiz kaldığı noktalara odaklanarak sorunun kökten çözülmesini hedefliyor.

Yeni Yasa Tasarısı Neleri Kapsıyor?

  • Sahipli-Sahipsiz Hayvan Tanımı: Kontrollü hayvan tanımı kaldırılarak yerine sahipli ve sahipsiz hayvan tanımı getiriliyor.
  • Bakımevleri Düzenlemesi: Hayvan bakımevleri, süreli bakımı vurgulayan bir şekilde yeniden düzenleniyor.
  • Denetim Yetkisi: Denetim yetkisi bakanlıkta olacak ve valiliklere devredilebilecek. Denetimleri belediye ve zabıta ekipleri yapacak.
  • Ötenazi Uygulaması: Toplanan sahipsiz hayvanlar, bakımevlerinde 1 ay içerisinde sahiplendirilmezse ötenazi uygulanacak.
  • Hayvan Sahiplerine Yönelik Cezalar: Hayvanını sokağa terk edenlere verilen ceza 2 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkarılacak. Bakımını ihmal edenlerin hayvanına el konulacak ve yeniden hayvan edinmesi yasaklanacak.

Belediyelerin Görevleri Artıyor

Yeni yasa tasarısı ile belediyelere 3 yıl içinde bakımevleri kurma zorunluluğu getiriliyor. Bakımevleri sadece sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesine kadar onlara bakacak ve bakımevlerine giren tüm hayvanların bilgileri sisteme kaydedilecek.

  • Belediyelere 3 yıl içinde bakımevleri kurması görevi verilecek
  • Sadece sahipsiz hayvanlar sahiplendirilinceye kadar hayvanlara bakacak
  • Bakımevlerine giren tüm hayvanların bilgisi sisteme kaydedilecek.

Neden Yeni Bir Yasa Tasarısına İhtiyaç Duyuldu?

Yeni yasa tasarısı, başıboş köpek popülasyonunun kontrol edilememesi, can güvenliğini tehdit etmesi, artan kuduz vakaları ve çiftlik hayvanlarına yönelik saldırılar gibi nedenlerle gündeme geldi. Ayrıca, kontrolsüz bağış kampanyaları ve tedbir almaya çalışan kurumlara karşı yürütülen dezenformasyon çalışmaları da yeni düzenlemenin gerekçeleri arasında yer alıyor.