Ehliyet Yenileme Süresi Bitiyor: 5 Bin TL Ceza Kapıda!

AnasayfaGündem

Ehliyet Yenileme Süresi Bitiyor: 5 Bin TL Ceza Kapıda!

Eski tip ehliyetini yenilemeyen 7 milyon kişiyi 5 bin TL'nin üzerinde ceza bekliyor. Son başvuru tarihi 31 Aralık 2024!

Paylaş

Eski tip ehliyetlerini henüz yenilemeyen 7 milyonun üzerindeki vatandaş için geri sayım başladı. 31 Aralık 2024 tarihine kadar ehliyetlerini değiştirmeyenler, 2025 yılından itibaren 5 bin TL’nin üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalacak.

Pandemi Nedeniyle Uzatılan Süre Sona Eriyor

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre, 1 Ocak 2016’dan önce alınan eski tip ehliyetlerin 5 yıl içinde yenilenmesi gerekiyordu. Ancak Kovid-19 salgını nedeniyle bu süre 31 Aralık 2024’e kadar uzatılmıştı.

7 Milyon Kişi Hala Eski Ehliyet Kullanıyor

Bugüne kadar 25 milyon 894 bin 321 kişi sürücü belgelerini yeniledi. Ancak hala 7 milyon 159 bin 176 kişi eski tip ehliyet kullanmaya devam ediyor.

Ehliyet Yenileme Ücretleri Artacak

31 Aralık 2024’e kadar ehliyetini yenileyenler, 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ile toplam 15 lira ödeyerek yeni ehliyetlerini alabilecekler. Ancak bu tarihten sonra başvuranlar, 2025 yılı için belirlenen güncel ehliyet harç ücretini ödemek zorunda kalacak.

2025 Yılında 5 Bin TL’nin Üzerinde Ceza

B sınıfı sürücü belgesi için 2024 yılındaki toplam yenileme ücreti 5 bin 165 lira olarak belirlenmişti. 2025 yılı için bu tutarın daha da artacağı öngörülüyor. Bu nedenle, ehliyetini zamanında yenilemeyenler 5 bin TL’nin üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalabilir.

Eski Ehliyetler Geçersiz Sayılacak

Kanuni süre içinde yenilenmeyen eski tip ehliyetler geçersiz sayılacak ve bu ehliyetlerle araç kullananlara cezai işlem uygulanacak.

Başvuru Yoğunluğu Yaşanabilir

Yetkililer, yıl sonuna doğru nüfus müdürlüklerinde yoğunluk yaşanabileceğini belirterek vatandaşların mağdur olmaması için başvurularını bir an önce yapmalarını tavsiye ediyor.

Ehliyet Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya “nvi.gov.tr” üzerinden randevu alarak nüfus müdürlüklerine başvurabilirler.

Başvuru için gerekli belgeler

-Eski ehliyet

-15 TL başvuru ücreti

-Sürücü sağlık raporu

-Biyometrik fotoğraf

-Adres bilgileri