Sözleşmeli Er ve Erbaşlar İçin Yeni Fesih Kuralları Açıklandı

AnasayfaGündem

Sözleşmeli Er ve Erbaşlar İçin Yeni Fesih Kuralları Açıklandı

TSK'da sözleşmeli er ve erbaşların sözleşmelerinin hangi durumlarda feshedileceğine dair yeni kurallar belirlendi. İçki, kumar ve borçlanma gibi durumlar artık fesih nedeni olacak.

Paylaş

AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu kanun teklifiyle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) sözleşmeli er ve erbaşlar için yeni fesih kuralları getirildi. İçki, kumar ve borçlanma gibi alışkanlıklar artık sözleşmenin feshedilmesine neden olacak.

Göreve Uyum Sağlayamayanların Durumu

Yeni düzenlemeye göre, sözleşmeli ve uzman erbaşların ilk beş aylık intibak dönemi içinde göreve uyum sağlayamayanlar veya görevde başarısız olanların sözleşmeleri feshedilecek. Harekât, operasyon, iç güvenlik, hudut ve kolluk görevlerinde yetersizlik veya isteksizlik gösterenler de bu kapsama dahil olacak.

Fesih Nedenleri

Kanun teklifinde, sözleşmeli er ve erbaşların hangi hallerde sözleşmelerinin feshedileceği net olarak belirtiliyor. Gelirinin çok üstünde borçlanan ve borçlarını ödemeyenler, içki ve kumara düşkün olanlar, utanç verici fiillerde bulunanlar, TSK’nın itibarını sarsacak davranışlarda bulunanlar fesih kapsamında değerlendirilecek.

İntihara Teşebbüs ve Uyuşturucu Kullanımı

İntihara teşebbüs eden, kendisini veya başkasını hizmete elverişsiz hale getirenlerin sözleşmeleri feshedilecek. Ayrıca, uyuşturucu madde üreten, kullanan veya bu tür maddelerin yapılmasına, kullanılmasına aracılık edenler de sözleşmelerini kaybedecek.

Disiplinsizlik ve Göreve Devamsızlık

Mazeretsiz olarak bir sözleşme yılı içinde toplam yedi gün veya daha uzun süre göreve gelmeyenlerin sözleşmeleri feshedilecek. Disiplinsizlik nedeniyle harp okullarından veya astsubay meslek yüksekokullarından çıkarılan öğrenciler, devletin yaptığı masrafları faiziyle birlikte ödemek zorunda kalacak.

Tazminat Yükümlülükleri

Sağlık durumu dışında diğer nedenlerle harp okulundan çıkarılanlar, devletin yaptığı masrafları iki katı olarak ödeyecek. Disiplinsizlik nedeniyle çıkarılanlar ise dört katı tutarında tazminat ödeyecekler. Bu kurallar Astsubay Meslek Yüksek Okulları için de geçerli olacak.