Milli Mücadele’nin Kalbine Yolculuk

AnasayfaGündem

Milli Mücadele’nin Kalbine Yolculuk

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hatıralarını yaşatan Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Atatürk ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919'da Samsun'a getiren Bandırma Vapuru'nun replikası olan bu müze, Milli Mücadele dönemini yeniden canlandırıyor.

Paylaş

Samsun’da, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’yi başlatmak üzere ilk adımı attığı bu şehirde yer alan Bandırma Gemi Müze, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Müzede, Atatürk’ün kullandığı beylik tabancası, kıyafetleri, Nutuk kitabının orijinal nüshası ve Lozan Barış Antlaşması’nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı sergileniyor.

Gemi Müzenin Unutulmaz Atmosferi

Atatürk’e ait 60 fotoğraf, 1870’li yıllarda yapılmış duvar saati, telefon, cetvel, pergel, masa ve sandalyeler müzede sergileniyor. Ayrıca Atatürk’ün kendi el yazısının yer aldığı metinler de müzede yer alıyor. Gemi müzenin kamarasında, Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri büyük ilgi görüyor. Heykellerin bulunduğu kamarada yer alan tarihi saat, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı an olan saat 08.00’i gösteriyor.

Tarihi Belgeler ve Eşyalar

Müzede sergilenen önemli belgeler arasında Atatürk’ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belge, görev talimatnamesi, İngiliz vizesi, karargah heyetini içeren belgeler, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a vardığını bildiren telgraf ve Havza, Amasya, Erzurum yolculuklarına dair vesikalar bulunuyor. Müze, ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaptırıyor.

Açık Hava Müzesi ve Diğer Sergi Alanları

Bandırma Vapuru’nun replikasının bulunduğu müzenin çevresinde Türk Yıldızlarına ait uçaklar, Atatürk ve silah arkadaşlarının heykelleri, tarihi top ve mühimmatlar yer alıyor. Müze, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası dolayısıyla yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, “Gemiye girdiğiniz zaman 1919’daki kararlı insanların, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda bir avuç insanın verdiği yürekli mücadelenin hazzını, ruhunu, duygusunu iliklerinize kadar yaşıyorsunuz” dedi.

Müzenin Açılışı ve Ziyaretçi Sayıları

24 bin metrekare alana kurulu olan Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, 2006 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Müze, Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzelerden biri olup, yılda 1,5 milyon ziyaretçi ağırlıyor. Çamaş, “Burası bize kurtuluşu, özgürlüğü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatıyor” diye ekledi.

Samsun’da Tarihin İzinde

Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, Milli Mücadele’nin ruhunu yaşatan, tarih bilincini artıran ve Atatürk’ün izinden gitmeyi teşvik eden önemli bir kültürel miras olarak Samsun’da ziyaretçilerini bekliyor. Bu müze, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinin anılarını canlı tutarak, gelecek nesillere aktarıyor.