Dünya Genelinde Yenilenebilir Enerji Yatırımları Artıyor

AnasayfaGündem

Dünya Genelinde Yenilenebilir Enerji Yatırımları Artıyor

Paylaş

Dünya çapında artan yenilenebilir enerji yatırımları konusunda iyi bir konuma geldi ve önemi hızla gittikçe anlaşılıyor. Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü nisanda 1,3 gigavat artarak 13,9 gigavata ulaştı ve bu sayede aylık rekor kırdı. Bu artış, enerji alanında dışa bağımlılığı azaltma ve net sıfır emisyon hedefine ulaşma hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerjiye verilen önemin bir göstergesi

Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde Yapılan Değişiklikler Artışı Tetikledi

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, bu artışta Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin önemli rol oynadığını söyledi. Önceki yönetmeliğe göre lisanssız elektrik üretim tesisleri ile tüketim tesislerinin aynı dağıtım lisansı bölgesinde bulunması gerekirken bu kısıtlamanın kaldırıldığını ve tesislere üretim fazlasını satma imkanı tanındığını aktardı.

İhracatçı Dünya çapında artan yenilenebilir enerji yatırımları konusunda iyi bir konuma geldi ve önemi hızla gittikçe anlaşılıyor.Firmalar Karbon Ayak İzini Düşürmek İçin Güneş Enerjisine Yöneldi

Erkan, Avrupa Birliği’nin “Yeşil Mutabakat” programı çerçevesinde Türkiye’nin sanayi sektörünün de üretim yaparken karbon salımı yapmayarak veya nötrleyerek faaliyet göstermeyi amaçladığını ve ihracat yapan firmaların ihtiyacı olan elektriği yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya yöneldiğini ifade etti. Fabrikaların karbon ayak izini düşürmesinde en hızlı yollardan birinin bu olduğunu vurgulayan Erkan, bu sebeple özellikle ihracat yapan firmaların 1 Ocak 2026’dan önce elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılamak için lisanssız güneş santralleri kurmaya başladığını söyledi.

Hedef: Her Yıl 3,5 GW Güneş ve 1,5 Rüzgar Santrali

Erkan, bu gelişmelerle ilerleyen zamanlarda güneş enerjisi kurulu gücünde yeni rekor artışların olacağına dikkati çekerek, “Yatırımcıların aldığı çağrı mektupları neticesinde yüksek güçlerde santraller devreye girecek ve artışlar hız kesmeden devam edecek. Sayın Bakanımızın dile getirdiği her yıl 3,5 gigavat güneş ve 1,5 rüzgar santrali devreye alma hedefine bu şekilde çok rahat ulaşabileceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.

Yenilenebilir enerji, dünya genelinde enerji sektöründe belirleyici bir rol oynamaya devam ediyor. Bu nedenle, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların artması ve teknolojik gelişmelerin desteklenmesi, sürdürülebilir bir enerji geleceğine doğru önemli adımların atılmasını sağlar.