Rize’de Çay Fiyatına Tepki: Üreticiler 25 Lira Talep Ediyor!

AnasayfaEkonomi

Rize’de Çay Fiyatına Tepki: Üreticiler 25 Lira Talep Ediyor!

Paylaş
Rize’de yaş çay alım fiyatının kilogram başına 19 lira olarak belirlenmesi üreticilerde büyük tepki yarattı. Siyasi parti temsilcileri ve ziraat odası başkanları, en az 25 lira olması gerektiğini savundu.

Fiyat 19 Lira, Tepkiler 25 Lira!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılı yaş çay alım fiyatını 19 lira olarak belirlemesi, Rize’de üreticilerin tepkisini çekti. Geçen yıl 800 lira olan yevmiyenin bu yıl bin 500 liraya yükseldiğini, gübre, çapalama, ot temizliği ve bakım gibi masrafların da arttığını belirten üreticiler, çayın değerinin 19 liradan çok daha fazla olduğunu savundu.

Siyasi Partilerden Tepki Yağdı

İYİ Parti Rize İl Başkanı Kürşat Hacısüleymanoğlu, fiyatın manipüle edildiğini ve en az 25 lira olması gerektiğini söyledi. Demokrat Parti Rize İl Başkanı Hamit Çelik ise uluslararası piyasadaki fiyatın 26 lira üzerinde olduğunu ve 25 liranın “bu milletin hakkı” olduğunu vurguladı.

Ziraat Odaları da 25 Lirayı Savundu

Gelecek Partisi Rize İl Başkanı Osman Civelek, çay fiyatının 25 lira ve üzerinde olması gerektiğini, bu sayede üreticilerin ekonomik sıkıntılarının bir nebze olsun hafifleyebileceğini ifade etti. Saadet Partisi Rize İl Başkanı Muhammet Kaçar da en az 25 lira ve 3 lira destekleme verilmesi gerektiğini savundu.

Artvin’den de Destek

Artvin Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, geçen yıldan bu yana maliyetlerin arttığını ve çay fiyatının en az yüzde 100 zamlanması gerektiğini söyledi. Muti, çay bölgesi Ziraat Odaları olarak 25 liranın üzerinde bir fiyat talep ettiklerini belirtti.