Emekli Maaşlarına Zam Yüzdesi Netleşiyor: Beklentiler Yüzde 25 Zamdan Yana!

AnasayfaYaşam

Emekli Maaşlarına Zam Yüzdesi Netleşiyor: Beklentiler Yüzde 25 Zamdan Yana!

Paylaş
Milyonlarca emekli, temmuz ayında yapılacak zam oranını merakla bekliyor. Hesaplamalar işçi ve çiftçi emeklisine yüzde 25 zam yapılacağını gösteriyor.

Geçim mücadelesi her geçen gün zorlaşan emekliler için temmuz ayında yapılacak maaş zamları büyük önem taşıyor. 6 aylık enflasyonun yüzde 25,4 olması bekleniyor. Bu da en düşük emekli aylığına temmuzda en az yüzde 25 zam yapılması gerektiğini gösteriyor.

Zam Oranı Nasıl Hesaplanacak?

Temmuzda memur ve emeklilere, 6 ayda gerçekleşen enflasyona göre zam yapılacak. Bu kapsamda memur ve memur emeklisine yüzde 9,17 enflasyon farkı, yüzde 10 da toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda yüzde 20,1 zam yapılması bekleniyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklisine ise yüzde 25,4 oranında zam yapılması öngörülüyor.

Emekliler Arasında Zam Farkı Oluşacak

Bu zam oranları gerçekleşirse işçi ile memur emeklisi arasında 5,3 puanlık fark oluşacak. 10 bin liralık en düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde emeklilerin alım gücü temmuzda 7 bin 975 liraya kadar düşecek.

Sıfır Zam Tehlikesi

Kök aylık hesabı nedeniyle milyonlarca emekli sıfır zamla karşılaşabilir. Bu sorunun önüne geçilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Asgari Ücrete de Zam Bekleniyor

Enflasyon beklentilerine göre 17 bin 2 lira olan asgari ücretin reel alım gücü haziran sonunda 13 bin 558 liraya düşecek. Asgari ücretin 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere en az 21 bin 320 liraya çıkarılması gerekiyor. Zam yapılmaması halinde milyonlarca çalışanı zor günler bekliyor.