Amasra Maden Faciası Davası: 7. Duruşma Başladı

AnasayfaGündem

Amasra Maden Faciası Davası: 7. Duruşma Başladı

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağındaki patlamada 43 işçinin hayatını kaybettiği davada 7. duruşma başladı. Tutuklu ve tutuksuz sanıkların katılımıyla gerçekleşen duruşmada, TTK'ya ait maden ocağında yaşanan facianın detayları yeniden ele alınıyor.

Paylaş

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen ve 14 Ekim 2022 tarihinde 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada 7. duruşma başladı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 195 sayfalık iddianamenin kabul edilmesinin ardından geçen yılın çeşitli tarihlerinde gerçekleştirilen duruşmaların ardından bu yılın yedinci oturumu başladı.

Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı. Güvenlik önlemleri kapsamında adliye içinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Duruşmanın başlamasıyla birlikte, patlamanın yaşandığı bölgenin keşif için açılabilme olasılığının incelenmesiyle ilgili TTK ve bilirkişi raporlarına karşı tarafların beyanları alınmaya başlandı.

Daha önceki duruşmalarda tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müştekilerin ifadeleri alınmış, dosya kapsamında toplam 158 tanık dinlenmişti.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, duruşma öncesinde adliye önünde yaptığı açıklamada, bu davanın sadece Amasra’nın değil, tüm Türkiye’nin sorunu olduğunu vurgulayarak, davanın takipçisi olacaklarını ifade etti.

Amasra’daki TTK maden ocağında meydana gelen patlamada, 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. Patlamayla ilgili olarak TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir dahil 24 kişi gözaltına alınmış, bunlardan bazıları tutuklanmıştı.

İddianamede, tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekci, Soylu ve Tural hakkında 42 kez “olası kastla öldürme” suçundan toplam 840 yıldan 1050 yıla kadar, 4 kez “olası kastla yaralama” suçundan da 4 yıl 16 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. İddianamede, diğer sanıkların ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılması talep ediliyor.