İmar Barışı Kanun Teklifi TBMM Komisyonunda

AnasayfaGündem

İmar Barışı Kanun Teklifi TBMM Komisyonunda

Emlak sektöründe önemli bir dönemeç olan İmar Barışı Kanunu, Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından değerlendirildi.

Paylaş

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İmar Barışı Kanun teklifini değerlendirdi. Özelmacıklı, “Teklif özellikle yapının depreme dayanıklılığını belirli şartları karşılayan yapıların kapsamına alınması hedefliyor. Bu şartlar arasında zemin etüt raporları, fay hattı araştırmaları, depreme dayanıklılık raporları ve ilave kat yapılmışsa teknik rapor alınması gibi koşullar bulunuyor” dedi.

İmar kanununda yapılacak değişikliklerin, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu’nda değerlendirileceğini belirten Özelmacıklı, kanun teklifinin ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılar için afet risklerine dayanıklılık şartıyla Yapı Kayıt Belgesi verilmesini öngördüğünü ifade etti. Özelmacıklı ayrıca, köylerin mahalle statüsüne geçmesi nedeniyle yapıların ruhsatsız duruma düştüğünü ve teklifin bu yapıların da kapsamına alınmayı amaçladığını belirtti.

Daha önceki İmar Barışı sürecinde uydu görüntülerinin doğru sonuçlar vermediğini ve uygulama farklılıkları nedeniyle mağduriyetler yaşandığını hatırlatan Özelmacıklı, yeni düzenlemenin bu noktalara odaklandığını belirtti. Özellikle, İmar Barışının sağlıksız yapılaşmaya fırsat vermemesi gerektiğini vurgulayan Özelmacıklı, belediyelerin toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu kapsamında hareket etmesi gerektiğini ifade etti.