Kirada Zam Sınırı Kalkıyor Mu? PPK’dan Son Dakika Açıklama!

AnasayfaEkonomi

Kirada Zam Sınırı Kalkıyor Mu? PPK’dan Son Dakika Açıklama!

Paylaş

2 Temmuz’da sona erecek olan konut kiralarında yüzde 25’lik zam sınırı, kira enflasyonunu nasıl etkileyecek? Para Politikası Kurulu’nun (PPK) toplantı özetinden dikkat çekici mesajlar…

Konut Fiyatlarındaki Yavaşlama Kira Enflasyonunu Sınırlayabilir

PPK toplantı özetinde, yıllık kira enflasyonunun yüksek seyrettiği belirtilirken, PÖS mikro verilerine göre kira artış oranında şubat ayında başlayan yavaşlamanın nisan ayında da devam ettiği ifade edildi. Öte yandan, konut fiyatlarındaki yıllık artışın son aylarda önemli ölçüde yavaşladığı ve mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerde aylık artışın da düştüğü kaydedildi. Bu durumun, ilerleyen dönemde kira enflasyonunu sınırlayacak bir unsur olduğu değerlendirildi.

Yüzde 25 Sınırının Kaldırılması Kira Zamlarını Nasıl Etkileyecek?

Yüzde 25 kira zam sınırı 2 Temmuz’da kalkarsa, kira artışları 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacak. Nisan ayı enflasyon rakamlarına göre mayıs ayında uygulanacak oran yüzde 59.64 olacaktı. Bu oran, yüzde 25 sınırının olmaması halinde kira artışı olarak uygulanacaktı.

Adalet Bakanı Tunç: Yüzde 25 Tavanına İhtiyaç Kalmayabilir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şubat ayında yaptığı bir açıklamada, yüzde 25 kira zam sınırının Temmuz’da sona ereceğini ve Maliye Bakanı’nın enflasyon hedefiyle ilgili açıklamalarına bakıldığında böyle bir duruma ihtiyaç kalmayacağını söylemişti.