Trabzon’da Muhtarlık Seçimi İptal Edildi: İki Aday da Sabıkalı Çıktı!

AnasayfaYerel Haber

Trabzon’da Muhtarlık Seçimi İptal Edildi: İki Aday da Sabıkalı Çıktı!

Paylaş

Trabzon’un Çaykara ilçesinde 31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde muhtar seçilen Hasan Asan ve seçimi kaybeden mevcut muhtar Yakup Toprak’ın birbirlerini şikayet etmesi üzerine her iki adayın da seçilmeye engel sabıka kaydı olduğu ortaya çıktı. Bu durum üzerine Yaylaönü Mahallesi’nde 2 Haziran’da yeniden seçime gidilecek.

Seçimi Kazanan Adayın Sabıka Kaydı Ortaya Çıktı

31 Mart seçimlerinde Hasan Asan, 137 oy alarak muhtar seçildi. Seçimi 26 oy farkla kaybeden Yakup Toprak, Asan hakkında seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğu gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu’na ve Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu. YSK’nin yaptığı inceleme sonucunda Asan’ın 2019 yılında kaçak yapı ve Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezasına çarptırıldığı ve seçilmeye engel sabıka kaydının olduğu anlaşıldı. YSK, Asan’a mazbata verilmemesine ve muhtarlık mazbatasının seçilme yeterliğine sahip en çok oy alan ikinci adaya düzenlenmesine karar verdi.

İkinci Adayın da Sabıka Kaydı Bulunduğu Ortaya Çıktı

Seçimde 111 oy alarak ikinci sırada bulunan Yakup Toprak’ın da Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan yargılandığı ve 18 ay hapis cezası aldığı ortaya çıktı. YSK, bu durumdan dolayı Toprak’a da mazbata verilmemesine ve üçüncü bir aday olmaması nedeniyle Yaylaönü Mahallesi’nde 2 Haziran’da yeniden seçime gidilmesine karar verdi. Seçime kadar muhtarlık görevini seçilen adayın birinci azası Özkan Toprak’ın yürütmesi kararlaştırıldı.

Her İki Aday da Aday Olamıyor

Muhtar adayı Hasan Asan, YSK’nin kararının ardından seçilme haklarının yeterli olmadığını ve 2 Haziran’da tekrar seçime gireceklerini söyledi. Eski muhtar Yakup Toprak da seçilemediklerini ve aday olamayacaklarını ifade ederek demokrasilerde çare bitmediğini ve sandıktan çıkacak olana saygı duyacaklarını belirtti.

Mahalle Sakinleri Tepkili

Mahalle sakinlerinden Murat Toprak ise yaşanan duruma tepki göstererek “Fıkra gibi bir seçim oldu. Yaylaönü halkı olarak gerek yok bu şikayetlere” dedi.