“Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi”yle Tamzara Dokuması yeniden hayat buluyor

AnasayfaYerel Haber

“Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi”yle Tamzara Dokuması yeniden hayat buluyor

Paylaş

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı Tamzara ilçesinde, yaklaşık 300 kişilik nüfusa sahip olan bir zamanlar ihracat yapılan Tamzara dokumasının yeniden üretimine başlandı. Bu yeniden üretim, “Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi” kapsamında gerçekleşti.

Tamzara dokuması, 19. yüzyılda Şebinkarahisar ilçesinde birçok evde üretilerek İran, Suriye, Mısır gibi ülkelerde satılmıştı. Ancak 1989 yılında üretimin durmasıyla bu el sanatı unutulmaya yüz tutmuştu. Ancak Giresun Üniversitesi’nin “Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi” ile bu dokuma tekrar hayat buldu.

Tamzara Mahallesi’nde açılan Tamzara dokuma kursunun usta öğreticisi Esra Hasarı, “Tamzara dokumasının geçmişi 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. Bu dokuma bir zamanlar bölgede her evde üretilir, Osmanlı coğrafyası başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilirdi. Ancak 1989 yılında üretim tamamen durdu. Giresun Üniversitesi’nin projesiyle bu dokuma yeniden hayata geçirildi. Şu anda mahallemizde neredeyse bütün ev kadınları açılan kurs sayesinde Tamzara dokumasını öğrendi ve aile ekonomilerine katkı sağlamaya başladı.” şeklinde konuştu.