Sandıktan tesadüfen çıkan dev miras: Osmanlı Harem Ağası Hüseyin Ağa’nın serveti dudak uçuklattı

AnasayfaGündem

Sandıktan tesadüfen çıkan dev miras: Osmanlı Harem Ağası Hüseyin Ağa’nın serveti dudak uçuklattı

Paylaş

İstanbul’da Padişah 2’nci Bayezid dönemi Darüssaade (Harem Dairesi) ağalarından olan ve 1510’da başı kesilerek ölen Hüseyin Ağa’nın mirası sandıkta tesadüf eseri ortaya çıktı. Hüseyin Ağa’nın torunlarından Fatma Güzin (Ataman) Kitaplı, 1960’ta sandıkta bulduğu bir Osmanlıca belgenin tapu olduğunu keşfetti. Bu belge, Çardaklı Hamamı ve bir konak arsasını içeriyordu. 63 yıl süren hukuk mücadelesi sonucunda, 7.5 milyon dolar değerindeki servet, hak sahiplerine teslim edildi.

Hüseyin Ağa’nın soyundan gelen 16 mirasçı adına, avukat Gülen Dokuzoğlu Can tarafından 2019 ve 2020 yıllarında açılan 12 mirasçılık tespit davası sonuçlandı. Tapuların üzerinde yer alan, Küçük Ayasofya Camii haziresindeki Çardaklı Hamamı ve yıkılmış konak arsasına ait bu belge, ailenin uzun süren hukuk mücadelesi için başlangıç noktasını oluşturdu.

Davalar, 2021 ve 2022 yıllarında sona erdi, ve en sonuncusu olan mirasçılık davası 4 Şubat 2022’de Isparta 2’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Bu kararın ardından tüm mirasçılar adına yapılan başvuru sonucunda, 24 Mart 2023 tarihi itibarıyla, Çardaklı Hamamı ve konak arsasına ait tapular tescil edilip teslim edildi.

37 dava daha sürüyor

Çardaklı Hamamı ve konak arsasının tahmini değeri 7.5 milyon dolar civarında bulunuyor. Bu alanların toplam değeri, vergilerin ödenmesi sonrasında, yaklaşık 1.5 milyon TL civarındaki bir miktarla belirlendi. Mirasçılar, elde edilen bu değerle Çardaklı Hamamı’nın restorasyonunu planlıyorlar. Hüseyin Ağa’nın mirasçıları, Küçük Ayasofya Camii haziresi içindeki diğer ada-parsellerle ilgili devam eden 37 tapu davasıyla da ilgileniyor.