Mayıs Ayında Şirket Kapanışları Rekor Kırdı!

AnasayfaEkonomi

Mayıs Ayında Şirket Kapanışları Rekor Kırdı!

TOBB verilerine göre, Mayıs 2024'te kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 49,2 arttı. Yılın ilk 5 ayında ise artış yüzde 30,1 oldu.

Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs 2024’te kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 49,2 artarak 2 bin 759’a ulaştı. Bu rakam, Nisan ayında 1849 olarak kaydedilmişti.

2024’ün İlk 5 Ayında Kapanışlar Yüzde 30,1 Arttı

Yılın ilk 5 ayında kapanan şirket sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,1 oranında arttı. Bu artış, ekonomik belirsizliklerin ve zorlu koşulların şirketler üzerindeki etkisini gösteriyor.

En Çok Kapanan Sektörler

Mayıs ayında en çok kapanan şirketler toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, imalat ve inşaat sektörlerinde yer aldı. Gerçek kişi ticari işletmelerinde ise yine toptan ve perakende ticaret, inşaat ve imalat sektörleri öne çıktı.

Yabancı Ortaklı Şirketlerde Durum

Mayıs 2024’te 748 adet yabancı ortaklı şirket kurulurken, bu şirketlerin toplam sermayesinin yüzde 86’sı yabancı sermayeli ortak payından oluştu. Yılın ilk 5 ayında kurulan yabancı ortaklı şirket sayısı ise 3 bin 333 oldu.

Kurulan Şirket Sayısı da Arttı

Mayıs ayında kapanan şirket sayısındaki artışa rağmen, kurulan şirket sayısı da yüzde 57,3 artarak 10 bin 72 oldu. Ancak, bu artış, kapanan şirket sayısındaki artışı dengelemeye yetmedi.