Kredi kartlarında düzenleme tartışması: İş dünyası bölündü!

AnasayfaManşet

Kredi kartlarında düzenleme tartışması: İş dünyası bölündü!

Paylaş

Kredi kartı kullanımının sınırlandırılması, son zamanlarda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’ndan gelen sinyaller, bu konuda bir düzenlemenin yolda olduğunu gösteriyor. İş dünyası ise bu konuda ikiye bölünmüş durumda.

Kısıtlamalara Karşı Görüşler:

  • Cem Boyner: Nakit kullanımının engellenmesi ve kayıt dışı ile mücadelenin önemine vurgu yaptı. Kredi kartı kullanımının kısıtlanmasının sorunu çözmeyeceğini savundu. Boyner, “Çok açıkça ifade etmek isterim ki, kredi kart kullanımına kısıtlama getirmek, esas meseleyi gözden kaçırmak demektir” dedi.

  • Gizem Öztok Altınsaç: Düzenlemenin sabit gelirliyi ezmeden yapılması gerektiğini ve Anadolu’da kredi kartlarının iş yapma aracı olarak kullanıldığını dile getirdi. Altınsaç, “Her bankadan limit artışı mesajları geldiğini görüyoruz. Düşünüldüğü kadar sınırlayıcı bir adım gelir mi emin değilim. Dizaynı zor, sabit gelirliyi ezmeden halledilmesi gereken bir konu” dedi.

Sınırlamaya Destek Veren Görüşler:

  • Hakan Aran: Lüks tüketimin sınırlandırılması için yüksek limitli kartlara ve ithal ürünlere yönelik harcamalara kısıtlama getirilmesini önerdi. Aran, “Bireysel kredilerde 70-100 bin liraya kadar, kredi kartlarında da asgari ücrete kadar yani 20 bin liraya kadar olan kredi kartlarında limit ve harcamaları bu önlemlerin dışında tutmak gerekiyor. Bu artık hayatın bir parçası. Bu limitlere kısıt getirmek akıldan bile geçmemeli. Bir limit getirilecekse bu lüks tüketime yönelik kredilere gelmeli, 100 bin liraya kadar limiti olan kartları bu tartışmanın dışında tutmak gerekiyor” dedi.

  • Gürsel Baran: Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ve ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete katkı sağlayacağını söyledi. Baran, “Ticari kredi kartları şirketlere sürdürülebilir ve vadeli finansman imkanı sağlarken ödeme zincirinde ve ticari hayatın sürdürülebilirliğinde kritik önem taşıyor” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’ndan Sinyal:

  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kredi kartı kullanımına ve kredilere sınırlama getirilebileceğini sinyalini vermişti.

Kredi kartlarında düzenleme tartışması, iş dünyasını ikiye böldü. Düzenlemenin nasıl yapılacağı ve hangi kriterlere göre sınırlama getirileceği ise merak konusu.