Konut Sahipleri Dikkat! Ev Satışında Sınırsız Vergi Geliyor!

AnasayfaEkonomi

Konut Sahipleri Dikkat! Ev Satışında Sınırsız Vergi Geliyor!

Konut satışlarında 5 yıl sonra satılan evlerden de vergi alınacak. Birden fazla konutu olanlara da katlamalı emlak vergisi ve tapu harcı yükü geliyor. Konut satışlarında vergiler piyasa bedelleri üzerinden hesaplanacak.

Paylaş
Evini 5 yıldan sonra satanlardan da vergi alınacak! Birden fazla konutu olanlara da katlamalı emlak vergisi ve tapu harcı yükü geliyor. Taslak yasaya göre konut satışlarında vergiler piyasa bedelleri üzerinden hesaplanacak. Bu durum hem konut satanları hem de alanları yüklü vergilerle karşı karşıya bırakabilir.

Yeni Düzenlemeler Milyonlarca Konut Sahibini Etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi reformu taslağı, konut sahiplerini ve yatırımcılarını doğrudan etkileyecek. Taslak yasaya göre konut satışlarında 5 yıl sonra satılan evlerden de vergi alınacak. Ayrıca birden fazla konutu olanlara da katlamalı emlak vergisi ve tapu harcı yükü getirilecek.

Satış Fiyatı Esas Alınacak, Tapu Harcı Artabilir

Konut alım satımında belediyeden alınan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağı ve konutların güncel piyasa değerinin esas alınacağı belirtiliyor. Güncel değerler ekspertiz raporlarıyla belirlenecek. Bu durum, konutunu satanlara ağır vergi yükü getirirken, alıcı ve satıcının ödediği yüzde 2’şer tapu harcı da artabilir.

Birden Fazla Konuta Katlamalı Vergi

Taslak düzenlemeyle birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda emlak vergisi alınması öngörülüyor. Örneğin, iki evi olanlar, birinci evi için 5 bin lira vergi öderken ikinci evi için 7 bin 500 veya 10 bin lira ödemek zorunda kalabilir. Tapu harcı tutarları da birden fazla evi olanlarda katlamalı olarak artabilir.