Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı

AnasayfaEkonomi

Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı

Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında, bölgesel kalkınmayı hedefleyen yeni projeler için başvurular devam ediyor. Bu program, Avrupa Birliği ve komşu ülkeler arasında işbirliğini artırmayı amaçlıyor ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülüyor.

Paylaş

KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, programın 2021-2027 yıllarını kapsayan üçüncü dönemin ikinci teklif çağrısının yürütüldüğünü belirtti. 28 Haziran’a kadar başvuruların kabul edileceği bu programda, Karadeniz’e sınırı bulunan 25 il başvuruda bulunabiliyor. Çankırı, Sinop ve Kastamonu illerinin de dahil olduğu bu iller, sınır ötesi işbirliği ve bölgesel kalkınma hedefli projeler hazırlayarak mali kaynakları bölgelerine çekmeyi amaçlıyor.

Dr. Serkan Genç, “Güçlü projeler hazırlayarak, bölgemizin kalkınmasına yönelik ihtiyaç duyulan mali kaynakları bölgemize daha fazla çekmeyi arzu ediyoruz,” dedi.

Bütçe ve Destek Alanları

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Avrupa Birliği İşleri Uzmanı Serkan Bozkurt, 2023 yılı için 52 milyon avroluk bir bütçenin ayrıldığını belirtti. Bu bütçenin, bölgesel kalkınmayı ve kültürlerin kaynaşmasını sağlayacak projeler için kullanılacağını vurguladı. Bozkurt, “Geçen yılki çağrımızda 35 milyon avroluk bir bütçemiz vardı. Bu yılki çağrı bütçemiz 52 milyon avrodur,” dedi.

Projelerin odaklanacağı alanlar arasında çevre, dijitalleşme, yapay zeka, AR-GE faaliyetleri, iklim değişikliği, afet yönetimi, kamu kurumlarının kapasitelerinin artırılması, sivil toplumun güçlendirilmesi ve demokrasinin teşvik edilmesi bulunuyor. Projelerde Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna, Moldova ve Ermenistan gibi ülkelerden ortaklar yer alacak.

Bölgesel Kalkınma ve Kültürel Kaynaşma

Serkan Bozkurt, projelerin sonucunda tüm Karadeniz havzasını ilgilendiren faaliyetlerin başlayacağını ve bölgeye önemli katkılar sağlayacağını belirtti. “Bu projelerin Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna, Moldova, Ermenistan gibi ülkelerden ortakları olacak. Bu projelerin sonucunda bölgedeki kültürlerin kaynaşmasına vesile olacak faaliyetler başlayacak,” dedi.

Türkiye’nin Katkısı ve Kapsamı

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının Ulusal Otorite görevini yürüttüğü bu çok taraflı sınır ötesi işbirliği programında, Türkiye’nin yanı sıra Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan yer alıyor. Türkiye’deki uygulama alanı ise İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane’yi kapsıyor.

Karadeniz Havzası