İklim Değişikliği Uzmanından Karadeniz İçin Korkutan Uyarı!

AnasayfaGündem

İklim Değişikliği Uzmanından Karadeniz İçin Korkutan Uyarı!

Paylaş

Türkiye’yi bu yaz rekor sıcaklıklar bekliyor. Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneybatı Anadolu’da sıcaklık rekorları kırılacağı öngörülüyor. Karadeniz Bölgesi’nin iklimi tamamen değişecek.

Uzun süreli sıcaklık artışlarının dünyanın her yerinde devam ettiğini belirten Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’de de ortalama en yüksek ve en düşük sıcaklıkların arttığını söyledi.

Marttan İtibaren Sıcaklıklar Rekor Kırdı

Mart ayında Türkiye’nin büyük bölümünde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok üzerinde seyrettiğini anımsatan Türkeş, “Mayıs sonu, haziran başında görülen 30’lu derecelere ulaşan sıcaklıklar bu ay yaşanmaya başladı.” dedi.

Karadeniz Bölgesi’nde Nemli Ilıman İklim Daralacak

Hava sıcaklıklarının Karadeniz Bölgesi’ndeki nemli ılıman iklimin, Doğu Anadolu’daki soğuk iklimin alanını daraltacağını dile getiren Türkeş, Kuzeydoğu Anadolu’nun kuzey bölümleri dışında soğuk iklim kuşağının tümüyle ortadan kalkacağını söyledi.

Rekor Sıcaklık Bekleniyor

Türkeş, “Hem mevsimlik hava tahminleri hem de kısa süreli iklim öngörülerine baktığımızda çok büyük bir olasılıkla bu yaz da Türkiye’nin büyük bölümünde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde olacak. Güneydoğu Anadolu’da, İç Anadolu’nun mikroklima çukur alanlarında, Güneybatı Anadolu’da yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını öngörüyorum.” diye konuştu.

Gelecekte Sıcaklıklar Daha da Artacak

Türkeş, yaptıkları araştırmalara göre, Akdeniz havzasında yer alan Türkiye’de, gelecekte hava sıcaklıklarının daha da artmasının, yaz sıcağının 5 ila 7 derece daha yüksek olmasının, yıl boyunca uzun süreli ortalamalardan 3 ila 5 derece sıcak havaların yaşanmasının beklendiğini bildirdi.

Yağış Rejimi Değişecek

Yağış rejiminin değişeceğini anlatan Türkeş, şiddetli, kuvvetli, aşırı gök gürültülü sağanaklar ve bunların yol açacağı seller, akarsularda taşkınlar, kentlerde su baskınlarının bundan sonra daha çok görülebileceğini ifade etti.

Akdeniz İklimi Türkiye’yi Kaplayacak

Türkeş, “Türkiye’deki ana iklim bölgelerinde çok ciddi alansal kaymalar söz konusu. 50 yıl içinde Akdeniz ikliminin bugünkünden çok daha geniş alanları kaplayacağı öngörülüyor. Örneğin Batı Karadeniz’in büyük bölümü, Karadeniz’in iç bölgeleri, ‘yağmur gölgesi’ adını verdiğimiz vadi kuşakları, Akdeniz ikliminin etkisi altına giriyor. İç Anadolu’da egemen olan yarı kurak step iklimi de alanını genişletiyor. Dolayısıyla yüzyılın sonuna ulaşmadan büyük bir olasılıkla Türkiye, çok daha sıcak ve kurak Akdeniz ve step iklimlerinin egemenliğine girecek.” dedi.

Buzullar Eriyecek

Buzulların hızla eridiğine dikkati çeken Türkeş, “Buzullar çok önemli. Buzulların oluştuğu dağlar aynı zamanda kalıcı karın bulunduğu alanlar. Orta ve kötümser iklim senaryoları gerçekleşirse gelecekte kar yağışı hemen hemen hiç düşmeyeceği için ilkbahar kar erimeleri yaşanmayacak. Aynı zamanda hızla erimekte olan dağ buzullarımız, hatta yüzyılın sonundaki kötümser senaryoda Büyük Ağrı’nın tepesindeki buzul takkesinin erimesini bekliyoruz. 2070’e geldiğimizde büyük bir olasılıkla çok ciddi bir değişiklik olmazsa bunları çoktan yaşamış olacağız. Artık çok daha sıcak, çok daha kurak, aşırı hava ve iklim olaylarına elverişli bir dünyaya kap

Kuraklık Artacak

Türkeş, yağış rejiminin değişeceğini ancak bunun daha fazla yağış anlamına gelmediğini vurguladı. Yağışların şiddetli sağanaklar şeklinde gelip seller ve su baskınlarına yol açacağı belirtildi. Akdeniz havzasında özellikle kış aylarında kuraklığın sıklığı, süresi ve şiddetinin artacağı söylendi.

Türkiye’nin İklimi Köklü Şekilde Değişecek

Araştırmalara göre Türkiye’nin ana iklim bölgelerinde ciddi değişimlerin yaşanması bekleniyor. Önümüzdeki 50 yıl içinde Akdeniz ikliminin daha geniş alanları kapsayacağı, Batı Karadeniz’in büyük bölümünün ve İç Anadolu’nun ise yarı kurak step ikliminin etkisi altına gireceği öngörülüyor. Bu da Türkiye’nin genel olarak daha sıcak ve kurak bir iklime sahip olacağı anlamına geliyor.

Gelecekteki Su Sorunu Artıyor

Prof. Dr. Türkeş, buzulların hızla eridiğine dikkat çekerek gelecekte su kaynaklarında sıkıntı yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Kar yağışının azalması ve buzulların erimesi, ilkbahar aylarında yaşanan kar erimelerini ortadan kaldıracağı gibi su kaynaklarının da azalmasına neden olacak.