GİB’den Yurt Dışına Çıkacak Vatandaşlara Önemli Uyarı!

AnasayfaGündem

GİB’den Yurt Dışına Çıkacak Vatandaşlara Önemli Uyarı!

Gelir İdaresi Başkanlığı, yurt dışı çıkış harcına zam haberlerinin ardından vatandaşları spekülatif haberlere itibar etmemeleri konusunda uyardı.

Paylaş

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yurt dışına çıkış harcı ile ilgili basında yer alan zam haberlerine karşılık resmi internet sitesinden bir duyuru yayınladı. Duyuruda, vatandaşların spekülatif haberlere itibar etmemeleri ve harç tutarının çıkış tarihindeki geçerli tutara göre ödeneceği vurgulandı.

Harç Tutarları Yeniden Değerlendiriliyor

GİB, yurt dışına çıkış harçlarının diğer vergi kanunları gibi sürekli değerlendirildiğini ve bu kapsamda yeniden belirlenmesine yönelik çalışmaların olduğunu açıkladı. Ancak, harç tutarındaki olası değişikliklerin çıkış tarihindeki geçerli tutarı etkilemeyeceği belirtildi.

Zam Beklentisi ve Tahminler

Kurban Bayramı sonrası TBMM’ye sunulacak olan vergi düzenlemeleri paketinde yurt dışı çıkış harçlarına zam yapılması bekleniyor. Mevcut 150 lira olan harcın 1000 lira ile 1750 lira arasında yeniden belirlenmesi öngörülürken, bazı kaynaklar 1500 liraya kadar çıkabileceğini iddia ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları ise zam hazırlığının doğru olduğunu ancak rakamın henüz netleşmediğini ifade ediyor.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Gelirleri

Yurtdışı çıkış harçlarından 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira gelir elde edilirken, 2024 yılının ilk dört ayında bu rakam 427 milyon lira oldu. Yurtdışı çıkış harçlarının bir bölümü TOKİ’ye aktarılıyor.