Dünya Çiftçiler Günü’nde Türkiye’den İç Karartıcı Manzara

AnasayfaGündem

Dünya Çiftçiler Günü’nde Türkiye’den İç Karartıcı Manzara

Paylaş

Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlarken Türkiye’de tarım sektörü büyük sorunlarla boğuşuyor. Çiftçi sayısı azalırken, borçlar tavan yapıyor. Artan maliyetler, düşük alım fiyatları, yanlış ithalat politikaları ve yetersiz desteklemeler çiftçileri zor durumda bırakıyor.

Tarımda İstatistik Yok, Çiftçinin Yarısı Kayıtsız

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2012 yılında 1 milyon 56 bin olan aktif sigortalı çiftçi sayısı bugün 460 bine geriledi. Türkiye’deki çiftçilerin yarısının ise kayıtsız ve desteksiz olduğu tahmin ediliyor.

Borçlar 1 Yılda %65 Artarak 651 Milyar Liraya Ulaştı

Çiftçilerin bankalara olan borcu bir yılda yüzde 64.7 artarak 651.6 milyar liraya yükseldi. Türkiye’de ipotekli tarım alanı 42.3 milyon dekara ulaştı. 2 milyon 230 bin çiftçinin ise tapusu üzerine ipotek konuldu.

Faiz Düzenlemesi ve Destekleme Talep Ediliyor

Çiftçi örgütleri, üretimi devam ettirebilmek için faiz düzenlemesi ve destekleme talep ediyor. Toplam destek bütçesinin artırılması ve desteklerin önceden verilmesi, başta mazot ve gübre olmak üzere girdi maliyetlerinde somut destekleme verilmesi de bekleniyor.

Düşük Alım Fiyatları Çiftçiyi Zor Duruma Sokuyor

Bütün zorluklara rağmen üretime devam eden çiftçi, düşük alım fiyatları ile de cezalandırılıyor. Buğdayda 11 lira maliyet varken, çiftçi 15 liralık bir alım fiyatı bekliyordu. Çayın maliyeti 21 liraydı ve 25 lira beklentisi vardı, ancak 19 lira açıklandı.

Çiftçi Ne İstiyor?

  • Üretimi sürdürebilmek için önünü görebilmek
  • Üretim maliyetlerinin düşürülmesi
  • Girdi maliyetlerinde somut destekleme
  • Toplam destek bütçesinin artırılması ve desteklerin önceden verilmesi
  • Küçük üreticilerin faiz yükünün hafifletilmesi
  • Üründen kâr edebilmek ve çocuklarının da üretime devam etmesini sağlamak